Cat Yang Sesuai Untuk Bilik Air (15+ Imej)

Selepas membuat keputusan tentang warna dan melabur dalam berus berkualiti dan penggelek cat yang sesuai untuk bilik air untuk mencipta kemasan profesional, memilih jenis cat mungkin lebih penting untuk bilik mandi berbanding tempat lain di rumah.

Kelembapan dan pemeluwapan tidak menghasilkan persekitaran yang sihat untuk kemasan jenis ini, tetapi ia adalah kawasan rumah di mana jenama terkemuka telah menumpukan usaha yang besar.

Cat Yang Sesuai Untuk Bilik Air


Tetapi, cat terbaik hari ini untuk bilik mandi bukan sahaja kelihatan cantik, tetapi ia juga dirumus untuk memberikan perlindungan tahan lama terhadap pengelupasan, acuan, cendawan dan bau yang tidak menyenangkan.

Cat Orange Yang Sesuai Untuk Bilik Air
sumber imej; victoriaplum.com


Panduan ini meneroka beberapa faktor untuk dipertimbangkan semasa anda membeli-belah cat, dan kemudian mempamerkan beberapa cat terbaik untuk bilik mandi dalam pelbagai kategori cat yang sesuai untuk bilik air.

Pelajari juga: 50+ Design Bilik Air Cantik dan Simple

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Apabila Memilih Cat Terbaik Untuk Bilik Air

Dengan bahan dan teknik yang betul, anda boleh memberikan wajah baharu pada kabinet bilik mandi, menyegarkan jubin, atau menukar warna paip, singki atau tab mandi. Walaupun cat terbaik untuk bilik mandi boleh mengambil beberapa bentuk, dalam panduan ini, tumpuan adalah pada ciri khusus cat untuk dinding dan siling.

Contoh Cat Yang Sesuai Untuk Bilik Air
sumber imej; indesignbathrooms.com


Teruskan membaca untuk mengetahui tentang pertimbangan yang perlu diingat semasa anda membeli-belah untuk pilihan yang tepat untuk bilik mandi anda. Pertimbangan ini termasuk jenis dan kemasan cat, kualiti tahan lembapan dan antimikrob, kehadiran sebatian organik yang meruap, keupayaan liputannya, dan tempoh masa pengeringan kot segar.

Petua Cat Yang Sesuai Untuk Bilik Air
sumber imej: paintersworld.co.uk


Jenis Asas

Apabila mempertimbangkan cat baru bilik mandi anda, asas harus menjadi kebimbangan pertama anda. Setiap jenis asas menawarkan jenis aplikasi dan ketahanan yang berbeza. Berikut adalah beberapa asas yang paling biasa digunakan untuk cat bilik mandi:

cat warna terang yang sesuai untuk bilik air
sumber imej; thespruce.com


Cat berasaskan minyak telah lama dianggap sebagai pilihan yang lebih baik untuk bilik mandi kerana ketahanan dan ketahanannya terhadap udara dan lelasan apabila disapu. Walau bagaimanapun, ia lambat kering dan mungkin mengandungi tahap tinggi sebatian organik meruap yang beracun—lebih banyak mengenainya sebentar lagi. Selain itu, pembersihan cat berasaskan minyak adalah lebih sukar, kerana ia memerlukan roh atau pelarut.

Cat Hijau Yang Sesuai Untuk Bilik Air
sumber imej; victoriaplum.com


Cat lateks (juga dipanggil akrilik) adalah berasaskan udara. Mereka jauh lebih mesra alam, mempunyai bau yang rendah digunakan, dan pembersihan hanya memerlukan basuh dan penggelek dengan udara. Hari ini, cat lateks terbaik untuk bilik mandi menawarkan beberapa ciri yang menyamai atau melebihi prestasi alternatif berasaskan minyak.

Cat Yang Sesuai Untuk Bilik Air Modern
sumber imej: sunrisespecialty.com


Cat akrilik kebanyakannya dianggap digunakan dalam projek DIY serta kraf. Tetapi, ia juga boleh digunakan untuk mengecat dinding dalaman atau luaran. Cat akrilik sangat ringan dan kalis air dan biasanya datang dalam warna dan kemasan yang terang dan legap.

Cat Warna Pastel Yang Sesuai Untuk Bilik Air
sumer imej; janelockhart.com


Rintangan Kelembapan

Bilik air biasanya mempunyai kelembapan yang tinggi dan sering mengalami pemeluwapan akibatnya. Dinding dan siling boleh menjadi lembap untuk tempoh yang lama, dan walaupun pengudaraan daripada kipas pengekstrak boleh membantu, ia hanya sebahagian daripada penyelesaiannya.

Cat Bilik Air Warna Kuning
sumber imej; cdn.vox-cdn.com


Untuk menahan persekitaran ini, bilik kucing mandi perlu tahan kelembapan. Sesetengah cat secara khusus diterangkan sedemikian, dan cat yang dipanggil "boleh dibasuh" dengan berkesan mempunyai makna yang sama. Secara teknikal, kucing ini mempunyai struktur molekul yang lebih rapat daripada udara, jadi lembapan tidak dapat menembusi.

Faedah tambahan ialah dinding yang disalut dengan kalis cat lebih mudah dibersihkan kerana permukaan licin membuang kotoran untuk ditahan.

Cat Yang Terbaik Untuk Bilik Air
sumber imej; empire-s3-production.bobvila.com


VOC

Sebatian organik meruap (VOC) ialah pelarut yang terdapat dalam kedua-dua cat berasaskan minyak dan lateks (walaupun biasanya kuantitinya jauh lebih rendah dalam cat yang terakhir). Mereka dilepaskan ke udara apabila cat mengering. VOC adalah toksik dan sering menyebabkan pening atau sakit kepala. Walaupun kesan jangka panjang masih menjadi subjek perdebatan, EPA AS (Agensi Perlindungan Alam Sekitar) menganggap beberapa VOC sebagai karsinogenik.

Idea Cat Yang Sesuai Untuk Bilik Air
sumber imej; explorewalldecor.com


Akibatnya, kerajaan persekutuan meletakkan had ke atas jumlah VOC dalam semua cat. Untuk produk isi rumah, jumlah itu ialah 380 g/l (gram seliter) untuk salutan tidak rata (separuh berkilat, contohnya) dan 250 g/l untuk salutan rata seperti satin. California mempunyai peraturan yang lebih ketat, dengan maksimum 50 g/l untuk semua kemasan cat. Pengilang yang mematuhi had ini berhak untuk menggambarkan produk mereka sebagai cat bilik mandi VOC rendah.

Cat bilik mandi sifar-VOC juga wujud—walaupun, agak kontroversi, ia mungkin masih mengandungi 5 g/l VOC, dan parasnya mungkin meningkat jika pewarna ditambah.

Cat Putih Yang Sesuai Untuk Bilik Air
sumber imej; thespruce.com


Sifat Antimikrob

Acuan dan cendawan adalah kedua-dua mikroorganisma biasa—jenis kulat—yang tumbuh paling baik dalam persekitaran yang hangat dan lembut. Malangnya, bilik mandi adalah habitat yang ideal. Tompok-tompok kecil agak mudah untuk diurus, tetapi jika tidak dirawat, ia boleh tumbuh dengan pesat dan boleh mendatangkan bahaya kesihatan.

Kebanyakan cat terbaik untuk bilik mandi kini mempunyai ciri antimikrob. Primer membunuh acuan termasuk racun kulat yang boleh dicat terus ke atas wabak sedia ada. Produk lain mungkin primer dan cat dalam satu, direka untuk mengelakkan berulangnya acuan atau cendawan selama beberapa tahun.

Cat Yang Sesuai Untuk Bilik mandi
sumber imej; indesignbathrooms.com


Liputan dan Masa Pengeringan

Adalah perkara biasa untuk melihat satu gelen cat bilik mandi daripada dua pengeluar berbeza dan membandingkan harga secara langsung. Walau bagaimanapun, setiap satu mungkin menawarkan liputan yang berbeza-biasanya diterangkan dalam kaki persegi setiap gelen-jadi matematiknya tidak semudah yang pertama kali muncul.


Idea Warna Cat Untuk Bilik Air
sumber imej; static.onecms.io

Pertimbangan juga harus diberikan sama ada satu atau dua lapisan diperlukan. Jika anda melukis warna pastel pada warna gelap sedia ada, cat bilik mandi yang mendakwa sebagai produk satu lapisan mungkin memerlukan lapisan kedua.

Perhatikan masa pengeringan juga. Cat bilik mandi yang mempunyai masa pengeringan selama dua jam—pada ketika itu ia boleh disentuh tanpa norak—biasanya memerlukan beberapa jam lagi sebelum lapisan seterusnya boleh digunakan. Adalah penting untuk mengikuti arahan khusus pengeluar dengan teliti. Menyalut semula sebelum masa yang mencukupi telah berlalu boleh menyebabkan lapisan kedua mengangkat lapisan pertama.

Palet Warna Cat Yang Sesuai Untuk Bilik Air
sumber imej; organizedisland.com


Selesai

Kemasan cat bilik mandi mempunyai impak yang lebih besar daripada sekadar pilihan warna atau arahan hiasan rumah. Kemungkinan besar anda akan menjalani pilihan anda selama beberapa tahun, atau mungkin lebih lama, jadi memahami sifat kemasan yang berbeza adalah penting. 

Jenis Cat Yang Sesuai Untuk Bilik Air
sumber imej; thespruce.com


1. Cat berkilat, walaupun kurang popular berbanding sebelum ini, namun menawarkan permukaan yang tahan lasak dan mudah dibersihkan. Kelemahannya ialah cara mereka memantulkan cahaya. Kesilapan dan ketidaksempurnaan dalam struktur asas lebih berkemungkinan ditunjukkan.

2. Cat separa berkilat berkongsi faedah gloss tetapi tidak mencerminkan. Ia juga merupakan penyelesaian logik untuk persekitaran kelembapan tinggi seperti bilik mandi.

Kombinasi Warna Cat Yang Sesuai Untuk Bilik Air
sumber imej; benjaminmoore.com


3. Matte dan kulit telur adalah antara kemasan cat yang paling rata. Mereka menyembunyikan kelemahan dengan baik, tetapi ketiadaan refleksi yang hampir lengkap boleh membuatkan mereka berasa agak berguna.

4. Cat satin ialah kompromi yang baik dan kemasan yang popular sekarang untuk bilik mandi.

Perbincangan di atas adalah semua yang diperlukan untuk memilih cat yang sesuai untuk bilik air.

Pelajari juga:
Terbaru Lebih lama