Deko Dapur Minimalis (10 Idea Terbaik)

Reka bentuk rumah minimalis menjadi primadona hari ini. Susunan bilik yang ringkas tetapi menarik ini mempunyai nilai estetika yang tinggi di mata ramai orang. Konsep minimalis ini juga boleh diaplikasikan di dalam bilik yang berasingan, salah satu contohnya ialah idea deko dapur minimalis berikut.

Deko Dapur Minimalis Rumah Aunty Lisa


Kelebihan gaya minimalis ini ialah rumah itu dibuat sedemikian rupa sehingga ia berfungsi dalam perancangan spatial. Konsep ini juga amat sesuai diterapkan di kawasan berpenduduk padat dengan tanah yang sempit.

Proses membina atau mengubah suai berkonsepkan minimalis dapat disiapkan dengan cepat jadi anda tidak perlu menghabiskan banyak masa menunggu. Reka bentuknya sesuai untuk semua lapisan masyarakat, tidak kira apa kelas sosial.

Deko Dapur Minimalis
sumber imej: pinterest

Dengan gaya minimalis, pembersihan rumah akan menjadi lebih mudah kerana sudut-sudutnya mudah dicapai. Konsep dapur minimalis moden dianggap praktikal dan boleh menambahkan rasa selesa serta kekeluargaan. Mengikut kajian, reka bentuk minimalis juga boleh memberi ketenangan di hati.

Untuk menambahkan keghairahan memasak dan menyediakan makanan untuk keluarga, mari kita lihat beberapa idea reka bentuk dapur minimalis yang sesuai untuk keluarga anda di bawah dan boleh ditiru!

1. Rekaan Dapur Minimalis Mudah Tanpa Set Dapur

Deko Dapur Minimalis Tanpa Kitchen Set
sumber imej: gmboel.com

Tanpa rangkaian set dapur, dapur kecil pun boleh kelihatan minimalis dengan pilihan warna rona bumi yang sepadan. Manfaatkan ruang kosong di bawah kaunter untuk menyimpan peralatan memasak di dalam laci.

2. Dapur Terbuka Minimalis

Deko Dapur Minimalis Terbuka
sumber imej: bhg.com

Di dapur, minimalisme menghasilkan ruang yang bersih dan teratur yang sangat berfungsi dan dilucutkan butirannya. Reka bentuk yang dipermudahkan ini selalunya termasuk storan tersembunyi, countertop bebas kekacauan dan skema warna neutral yang terang.

Ramai juga sangat bergantung pada elemen reka bentuk moden, termasuk pulau air terjun dan kabinet hadapan rata bervarnis. Walaupun mereka menekankan kesederhanaan dan fungsi, dapur minimalis moden juga boleh mempamerkan gaya dan keperibadian unik melalui pop warna, mengambil permukaan batu, aksen kayu, kemasan logam lama dan banyak lagi.

Pelajari juga: Gambar Kabinet Dapur Terbaik

Gunakan rak gantung untuk menyimpan barang supaya tidak kelihatan kemas. Anda boleh memilih pintu laci dengan kaca jernih atau berfros mengikut citarasa. Jangan lupa untuk kerap membersihkan dapur daripada sisa makanan dan percikan minyak, OK?

3. Idea Rekaan Dapur Minimalis Kecil

Ruang terhad bukan bermakna kita tidak boleh susun rumah supaya selesa. Perkhidmatan perabot tersuai boleh menjadi pilihan jika anda mempunyai bajet yang lebih. Dengan reka bentuk yang betul, dapur yang sempit pun boleh kelihatan padat dan moden.

Idea Rekaan Dapur Minimalis Kecil
sumber imej: cesarnyc.com

Jika anda hanya mempunyai ruang kecil yang tersedia untuk dapur anda, yang sering berlaku di New York City, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan kawasan ini. Reka bentuk minimalis boleh menjadikan dapur kecil kelihatan lebih besar daripada itu tanpa kehilangan aspek fungsi.

Ini semua tentang perancangan yang teliti untuk menjadikan ruang dapur anda berasa harmoni tanpa sebarang kekacauan yang tidak perlu. Di bawah pereka dapur Cesar NYC kami telah menyusun beberapa petua reka bentuk, idea dan butiran untuk dipertimbangkan semasa mereka bentuk dapur kecil dan minimalis.

4. Rekaan Dapur Minimalis Moden Menggunakan Sudut Bilik dengan Bar

Rekaan Dapur Minimalis Moden Menggunakan Sudut Bilik dengan Bar
sumber imej: pinterest

Dapur kecil di sudut rumah juga boleh ditipu dengan membuat meja ala bar untuk menyediakan atau menghidangkan makanan. Cat dengan warna kontras untuk menjelaskan bahawa kawasan itu adalah kawasan dapur khas.


5. Dapur dengan Tingkap Besar

Deko Dapur Minimalis dengan Tingkap Besar
sumber imej: onthemarket.com

Tingkap bukan sahaja berfungsi sebagai tempat pertukaran udara, tetapi juga sumber cahaya untuk dapur. Dapur minimalis moden yang kecil ini akan kelihatan luas jika mendapat pencahayaan yang baik. Agar tidak membosankan, hiasi ambang tingkap dengan menggunakan tumbuhan hiasan.


6. Dapur Kelabu digabungkan dengan Keluli Tahan Karat

deko dapur kelabu
sumber imej: sweeten.com

Kelabu adalah pilihan biasa untuk konsep reka bentuk rumah minimalis. Tahukah anda warna monoton ini akan dipadankan jika digandingkan dengan kelengkapan rumah yang diperbuat daripada keluli tahan karat seperti dapur?

7. Hiaskan Kabinet Dapur Dengan Lampu

Deko Dapur Minimalis Dengan Lampu Kabinet
sumber imej: soqquadroarredamenti.it

Dapur kecil selalunya mempunyai banyak kabinet untuk memaksimumkan ruang penyimpanan. Jika ini benar-benar berlaku, adalah sangat membantu untuk menambah lampu bawah kabinet, kerana kesan pencahayaan tidak langsung ini akan menjadikan kawasan itu berasa sedikit lebih lapang dan lebih terbuka.

Pencahayaan bawah kabinet juga akan mengurangkan perasaan sesak di dalam, sambil pada masa yang sama menerangi permukaan kerja anda. Terdapat pelbagai pilihan pencahayaan dan warna yang tersedia di pasaran, jadi pastikan anda memilih yang paling sesuai dengan projek reka bentuk dapur individu anda, keperluan pencahayaan dan kemasan kabinet dapur serta pilihan warna.

8. Deko Dapur Minimalis dengan Kabinet Dapur Moden

Idea Deko Dapur Minimalis Terbuka
sumber imej: cesarnyc.com

Walaupun ciri perkakasan dan dapur yang bergaya, seperti pemegang dapur Cesar Eero Shell yang elegan kami, boleh menambah sorotan tersendiri pada pintu dan laci kabinet dapur anda, alur bersepadu atau pilihan tanpa pemegang memberikan dapur minimalis rupa moden dan boleh menjimatkan beberapa inci berharga anda. daripada bilik.

Jika anda memilih gaya yang anggun dan minimalis, ini juga mungkin bermakna anda tidak akan mengaitkan pakaian anda atau melutut semasa bergerak di dapur kecil anda, dan dengan itu boleh membawa kelebihan fungsi tambahan. Pastikan anda mempertimbangkan mekanisme bukaan tepi cengkaman bersepadu untuk kabinet dapur anda jika ruang dalam dapur anda menjadi perhatian khusus.

9. Deco Dapur Minimalis dengan Kabinet Atas

Deco Dapur Minimalis dengan Kabinet Atas
sumber imej: cesarnyc.com

Jika anda mempunyai banyak ruang menegak di dalam dapur anda, adalah idea yang baik untuk membina kabinet dapur anda sehingga ke siling. Menggunakan gabungan kabinet dapur standard 12 hingga 16 inci di atas meja dapur anda, dan kabinet dapur atas kaunter kedalaman di atas kabinet asas anda, boleh meningkatkan kesan saiz dan ketinggian yang dilihat.

Reka bentuk dapur sedemikian, akan memberi anda sedikit ruang bernafas di sekeliling ketinggian mata, sambil menambah beberapa kedalaman tambahan untuk menyimpan item yang lebih besar dalam dapur tersuai kecil anda.

10. Design Dapur Berpanel

Design Dapur Berpanel
sumber imej: modianikitchens.com

Walaupun peti sejuk keluli tahan karat atau mesin basuh pinggan mangkuk yang cantik boleh menjadi ciri menarik di dapur kecil anda, di dapur kecil yang minimalis, anda mungkin mahu memilih peralatan dapur yang sedia panel dan menutupnya dengan pintu kabinet.

Harap maklum bahawa ini menghasilkan rupa anggun yang tidak mengganggu mata di ruang dapur kecil anda. Selain itu, penggunaan peralatan dapur berpanel juga mengelakkan penciptaan komposisi yang kelihatan sibuk dan menjadikan dapur kelihatan lebih besar secara keseluruhan.

Contoh Design Dapur Berpanel
sumber imej: modianikitchens.com

Contoh Gambar Deko Dapur Minimalis

Contoh Design Dapur Kayu
sumber imej: architecturaldigest.com

Deko Dapur Minimalis Putih
sumber imej: thespruce.com

Deko Dapur Minimalis Parisian Style
sumber imej: thespruce.com

Dapur Parisian dari ChloƩ Leymarie dan Eva Gourdon dari Leymarie Gourdon Architectes ini mempunyai tulang yang elegan dan acuan siling bersejarah yang rumit yang kontras cantik dengan kabinet kayu hangat minimalis, pulau tepi air terjun moden yang menempatkan singki, serta meja dan kerusi ruang makan. Lantai kayu oak Perancis klasik dalam corak herringbone terletak di seluruh apartmen.

Terdapat banyak idea reka bentuk dapur minimalis lain di blog kami. Lihat idea-idea menghias dapur terbaik dalam kategori dapur di blog Rumah Aunty Lisa ini.

Pelajari juga:
Terbaru Lebih lama