Design Pintu Bilik Air Moden (7 Jenis)

Kita semua tahu kepentingan bilik mandi untuk rumah. Kawasan bilik air ini juga paling banyak diabaikan, dari segi hiasan dan aksesori. Walaupun ramai orang menggunakan pintu kayu biasa untuk menutupnya, mereka akhirnya kelihatan berlumut dan usang dari masa ke masa. Inilah sebabnya, anda memerlukan reka bentuk pintu bilik mandi khas, yang boleh menahan kelembapan dan kelembapan.

Design Pintu Bilik Air Moden


Adakah anda salah seorang yang sedang mencari design pintu bilik air moden?

Contoh Design Pintu Bilik Air Moden Terbaik

Apakah Pelbagai Jenis Pintu Bilik Mandi?

Berikut adalah beberapa jenis pintu bilik air yang sesuai untuk bilik mandi anda:

Pintu Gelongsor: Pintu model gelongsor menjimatkan banyak ruang, bersama-sama dengan menambah gaya pada bilik anda. Anda boleh menyesuaikan pintu ini agar sesuai dengan tema yang lain.

Pintu Poket: Jika anda mempunyai bukaan kecil untuk bilik mandi anda, pintu poket amat disyorkan. Ini adalah jenis pintu Gelongsor yang hilang ke dinding, mewujudkan ruang untuk bergerak dengan bebas.

Pintu Panel: Ia dibuat dengan panel kayu dan sesuai untuk bilik mandi anda. Pintu ini boleh menahan keadaan basah dan bertahan lama.

Pintu Kaca Frosted: Jika anda mempunyai bilik mandi yang cantik yang memerlukan pintu masuk estetik, pintu kaca beku berfungsi dengan baik! Ia mewujudkan rasa lapang dan memberikan ilusi ruang yang lebih baik.

Pintu Siram: Ia adalah pintu yang paling popular untuk bilik mandi. Pintu siram datang dengan salutan khas untuk mengelakkan kerosakan akibat haba atau sejuk yang melampau dan adalah yang terbaik yang boleh dibeli dengan wang!

Pelejari juga: 50+ Design Bilik Air Cantik dan SimpleDesign Pintu Bilik Air Moden Ideas
sumber imej: thespruce.com

Berikut ialah beberapa idea yang popular di pelbagai negara, lihat lebih lanjut di bawah.

1. Pintu Bilik Mandi Gelongsor Gaya Bangsal

Contoh Design Pintu Bilik Air moden
sumber imej: facebook

Reka bentuk pintu gelangsar bilik mandi ini menggunakan elemen desa dan mencipta rupa kontemporari. Pintu bilik mandi gelongsor sentiasa menjadi pilihan terbaik untuk digunakan kerana ia menjadikan aspek yang menyeronokkan apabila memasuki bilik. Reka bentuk pintu bangsal berfungsi dengan pelbagai gaya reka bentuk.

Pelajari juga: Renovate Bilik Air Kecil

2. Design Pintu Bilik Air Tersembunyi

Design Pintu Bilik Air Tersembunyi
sumber imej: yuka.ro

Jika anda rasa ingin menambahkan suasana yang menyeronokkan ke bilik mandi anda, gunakan reka bentuk pintu bilik mandi tersembunyi. Anda boleh menggunakan almari pakaian atau dinding untuk menutup pintu.

Ia membawa aspek kreatif dan, jika anda suka minimalism, anda boleh memasukkannya ke dalam reka bentuk rumah anda, kerana ia mengikut prinsip yang sama. Ia juga berfungsi sebagai gurauan yang sempurna dan menambah ciri lucu.

3. Pintu Bilik Air Moden Jenis Gelongsor Poket

Design Pintu Bilik Air Moden Jenis Gelongsor
sumber imej: stol-art-meble.pl

Pintu gelongsor bilik mandi ini tidak seperti reka bentuk pintu gelongsor yang lain. Apabila dibuka, ia tidak menjolok keluar seperti pintu lain. Sebaliknya, ia meluncur ke dalam ceruk di dinding dan duduk di sana. Terdapat banyak reka bentuk pintu bilik mandi gelongsor poket di luar sana untuk anda pilih.

Jika anda seorang untuk ketepatan mekanikal dan minimalism, ini adalah reka bentuk pintu yang hebat untuk anda.

Design Pintu Bilik Air Moden Orange
sumber imej: stol-art-meble.pl

4. Reka Bentuk Pintu Bilik Air Perancis

Reka Bentuk Pintu Bilik Air Perancis
sumber imej: peppermillhome.com

Tambahkan pintu Perancis untuk menghiasi bilik mandi anda yang elegan dan cantik. Pintu-pintu ini meningkatkan rupa ruang daripada hebat kepada sempurna. Pintu Perancis ialah pintu berkembar dengan panel kaca.

Anda boleh menggunakan panel kaca yang legap atau berjenama sepenuhnya; pilihan adalah milik anda. Ia akan sesuai dengan sempurna di bilik mandi utama anda.

5. Pintu Bilik Air Gelongsor Bercermin

Pintu Bilik Air Gelongsor Bercermin
sumber imej: renotueren.de

Pintu gelangsar bilik mandi bercermin adalah gabungan dua dalam satu yang cemerlang. Pintu masuk ke bilik mandi anda menyamar sebagai cermin dengan reka bentuk pintu bangsal. Hanya luncurkan cermin ke tepi dan beri laluan ke bilik mandi anda.

Apabila anda tidak mahu menggunakan bilik mandi anda, anda boleh menggunakan cermin untuk menggayakan diri anda.

6. Design Pintu Moden Dengan Percikan Warna yang Ringkas

Design Pintu Moden Dengan Percikan Warna yang Ringkas
sumber imej: pullcast.eu

Jika anda sedang mencari pintu yang menyerlah tetapi tidak menggembirakan, percikan sederhana warna terang sudah memadai. Ia adalah kaedah yang paling mudah diakses dan berpatutan untuk reka bentuk pintu bilik mandi kontemporari.

Warna terang seperti kuning, merah dan hijau menjadikan bilik mandi anda sangat menyerlah.

7. Pintu Kaca Tanpa Bingkai

Pintu Kaca Tanpa Bingkai
sumber imej: homoq.com

Perkara yang terbaik ialah, pintu pancuran mandian tanpa bingkai adalah lebih berpatutan, tahan lama dan menarik. Ia akan mengekalkan keindahan bilik mandi dengan cekap. Pintu pancuran mandian tanpa bingkai menyediakan pilihan yang tidak berkesudahan untuk digunakan di bilik mandi.

Anda juga boleh mendapatkan pelbagai jenis dalam pintu pancuran mandian tanpa bingkai dan ia juga akan lebih murah daripada pintu pancuran mandian yang disesuaikan.

Pintu Manakah yang Terbaik Untuk Bilik Air?

Apabila ia datang ke pintu bilik mandi, tidak ada satu pintu "betul" yang sesuai dengan setiap rumah. Setiap jenis pintu ini menawarkan satu set kelebihan yang unik. Adalah penting untuk menyelaraskan keperluan anda dengan spesifikasi pintu.

Sama ada anda ingin menggunakan ruang anda dengan berkesan atau mempunyai pintu hiasan, terdapat model yang sesuai dengan bil anda. Pastikan pintu ini praktikal untuk utiliti bilik mandi.

Idea Reka Bentuk Pintu Bilik Mandi Terbaik Di India:

Berikut adalah beberapa gambar reka bentuk pintu bilik mandi yang ringkas dan moden dengan penerangan terperinci. Mari kita lihat mereka, anda bisa mengikuti gaya deco bilik mandi khas India.

1. Reka Bentuk Pintu Bilik Mandi Kecil

Reka Bentuk Pintu Bilik Mandi Kecil
sumber imej: pinterest

Mempunyai bilik mandi yang kecil dan mencari pintu yang sempurna untuk menutupnya? Lihat pintu bilik mandi bifold pintar ini untuk ruang kecil, yang boleh dilipat untuk mewujudkan ruang untuk satu orang pada satu masa. Anda juga boleh membukanya sepenuhnya untuk membuat akses yang lebih baik ke bilik. Gabungan kayu dan kaca adalah salah satu idea pintu bilik mandi kecil yang paling bijak.

 • Jenis Pintu: Pintu bifold untuk Bilik mandi Kecil.
 • Jawatan: Dalaman.
 • Bahan: Kayu, Kaca.
 • Warna: Coklat Gelap.

2. Pintu Bilik Mandi Pereka

Pintu panel PVC
sumber imej: homedecorbliss.com

Apabila anda telah melabur banyak untuk kelengkapan bilik mandi yang mahal, mengapa perlu memilih pintu biasa? Pintu bilik mandi berjenama adalah perkara yang anda perlukan untuk menambah gaya permainan anda. Pintu panel PVC ini mempunyai kaca berwarna dengan reka bentuk bunga yang cantik. Pintu boleh digunakan untuk memberi petunjuk halus tentang keindahan bilik mandi.

 • Jenis Pintu: Pintu PVC Pereka.
 • Jawatan: Dalaman.
 • Bahan: PVC, Kaca.
 • Warna: Coklat

3. Reka Bentuk Pintu Bilik Mandi Utama

Reka Bentuk Pintu Bilik Mandi PVC
sumber imej: pinterest

Tunjukkan kepada tetamu anda siapa bosnya, dengan pintu bergaya ini. Bilik mandi utama adalah idealnya kawasan mandian terbesar. Jadi, anda memerlukan pintu yang sesuai dengan bil, bersama-sama berfungsi. Lihat pintu gelangsar fretwork putih ini yang kelihatan agak mengagumkan. Pergerakannya yang mudah dan keindahan estetik menjadikannya tidak dapat dinafikan!

 • Jenis Pintu: Pintu Bilik Mandi Putih Gelongsor.
 • Jawatan: Dalaman.
 • Bahan: PVC.
 • Warna: Putih.

4. Reka Bentuk Pintu Bilik Mandi PVC

Jika kayu bukan pilihan untuk anda, cuba pintu PVC, yang kos efektif dan tahan lama. Pintu ini meniru rupa pintu kayu biasa, menggunakan kesan bernoda. Pintunya dilengkapi dengan satu set panel kaca beku untuk menjamin pemandangan dan menambah rupa yang cantik pada bahagian dalam. Anda juga boleh mencuba cermin mata hiasan untuk pintu ini.

 • Jenis Pintu: Pintu Bilik Mandi PVC.
 • Jawatan: Dalaman.
 • Bahan: PVC, Kaca.
 • Warna: Coklat.

5. Reka Bentuk Pintu Bilik Mandi Aluminium

Pintu aluminium ringan dan tahan kakisan. Ia adalah yang terbaik untuk bilik mandi luaran, di mana bahan halus seperti kayu atau kaca tidak boleh bertahan. Pintu ini terdiri daripada panel aluminium yang berbeza untuk mencipta reka bentuk yang berfungsi. Set selat yang lebih rendah membolehkan aliran udara masuk ke dalam bilik dan juga mengeluarkan udara yang tidak baik.

 • Jenis Pintu: Aluminium Pintu Bilik Mandi.
 • Jawatan: Dalaman.
 • Bahan: Aluminium.
 • Warna: Perak.

6. Pintu Plastik untuk Bilik Mandi:

Berikut adalah pintu bilik mandi asas dalam bahan Plastik. Pintu yang sangat tahan lama adalah kalis air dan sesuai untuk tandas dan kawasan mandian. Ini ialah pintu berpanel tunggal yang didatangkan dalam gaya dinaikkan. Reka bentuk dan kombinasi warna boleh disesuaikan untuk dipadankan dengan hiasan yang lain. Selain itu, harganya juga berpatutan!

 • Jenis Pintu: Pintu Bilik Mandi Plastik.
 • Jawatan: Dalaman.
 • Bahan: Plastik.
 • Warna: Coklat.

7. Pintu Bilik Mandi Gelongsor

Berikan pesona dunia lama ke rumah anda dengan pintu bilik mandi gaya bangsal ini. Pintu kayu berpanel digantung pada rel atas untuk mencipta pintu gelangsar yang unik ini. Bersama dengan prestasi yang baik sebagai pintu, reka bentuk juga memaksimumkan penggunaan ruang anda. Anda juga boleh mencuba pintu gelangsar dua hala untuk ruang yang lebih besar.

 • Jenis Pintu: Pintu Bilik Mandi Gelongsor Panel.
 • Jawatan: Dalaman.
 • Bahan: Kayu.
 • Warna: Coklat.

8. Reka Bentuk Pintu Kaca Bilik Mandi

Manjakan deria dalaman anda di bilik Pancuran yang indah ini. Pintu bilik mandi gelongsor kaca boleh digunakan sebagai pemisah bilik dari bilik tidur anda atau digunakan untuk kawasan pancuran mandian anda. Pintu ini dibuat dengan bingkai logam dan panel kaca penuh untuk mengelakkan air daripada bocor keluar. Anda boleh memilih untuk mengekalkan privasi dengan tirai pancuran mandian.

 • Jenis Pintu: Pintu Pancuran Mandi Kaca.
 • Jawatan: Dalaman.
 • Bahan: Kaca.
 • Warna: Hitam.

9. Pintu Bilik Mandi Kayu:

Populariti pintu bilik mandi kayu tidak perlu diberi perhatian khusus! Pintu cantik ini menambah rasa eksotik pada bahagian dalam anda dengan kemasannya yang licin. Pintu berpanel dibuat dengan kayu berkualiti premium untuk dipadankan dengan kelengkapan mahal anda. Pintu berengsel ini boleh disimpan ke dalam atau ke luar bergantung pada reka bentuk dalaman.

 • Jenis Pintu: Pintu Kayu Untuk Bilik Mandi.
 • Jawatan: Dalaman.
 • Bahan: Kayu.
 • Warna: Coklat.

10. Reka Bentuk Pintu Bilik Mandi UPVC:

Ini ialah pintu uPVC yang ringkas namun bergaya untuk bilik mandi anda. Pintu putih klasik sebati dengan latar belakang putih dinding anda. Ia juga merupakan pintu gaya nipis, yang tidak mengambil banyak ruang. Engsel pintu yang tersembunyi memberikan penampilan yang lancar pada pintu. Anda boleh mencuba tombol untuk membuka dan menutup.

 • Jenis Pintu: Pintu Bilik Mandi uPVC putih.
 • Jawatan: Dalaman.
 • Bahan: uPVC.
 • Warna: Putih.

Sepuluh jenis pintu bilik air di atas boleh anda tiru untuk pintu bilik air di rumah anda. Laraskan kepada jenis reka bentuk rumah anda supaya bilik mandi dan ruang lain sepadan. 

Contoh Design Pintu Bilik Air Moden

Design Pintu Bilik Air Moden PVC
sumber imej: cdn-cms.pgimgs.com

Tidak semua orang mempunyai lebih banyak perhatian kepada pintu di dalam rumah. Selalunya orang itu akan menutup pintu dengan kekuatan yang sama. Mungkin ada kalanya seseorang di rumah mengalami hari yang memenatkan dan secara tidak sengaja menghempas pintu.

Ketahanan setiap pintu adalah berbeza dan rintangan ini boleh dilihat daripada bahan utama yang diperbuat daripada pintu tersebut. Secara amnya, apabila pintu lebih berat dan kuat, ketahanannya terhadap hentaman atau terkena objek keras secara automatik akan lebih kuat daripada pintu yang mempunyai berat ringan.


Design Pintu Bilik Air Moden Simple
sumber imej: homedit.com

Contoh Pintu Bilik Air Moden Simple
sumber imej: homedit.com


Pintu Bilik Air Moden Ringkas
sumber imej: reliancehome.com

Pelajari juga:
Terbaru Lebih lama