Jubin Cantik Terbaik Untuk Bilik Mandi Anda

Bilik mandi ialah bilik di mana orang ramai menjaga kebersihan diri. Bilik mandi biasanya peribadi dan mengandungi tandas, singki dan tab mandi atau pancuran mandian.

Bilik air selalunya merupakan bilik yang paling mahal di dalam rumah untuk diubah suai. Ini kerana ia perlu kalis air dan berventilasi untuk kegunaan airnya, serta dipanaskan dalam cuaca sejuk.

Lantai di bilik mandi berbeza-beza bergantung pada jenis permukaan yang ada. Jubin seramik popular kerana ia mudah dibersihkan dan terdapat dalam pelbagai gaya. Anda ingin jubin cantik untuk bilik mandi Anda? Pelajari idea jubin bilik mandi cantik untuk rumah anda di blog Rumah Aunty Lisa berikut.

Jubin Cantik untuk Bilik Mandi Rumah Aunty Lisa


Petua Memilih Jubin Cantik

Jubin bilik mandi adalah pilihan popular untuk pengubahsuaian rumah. Ia boleh digunakan untuk mencipta reka bentuk yang unik atau memberi bilik mandi anda rupa baharu. Jubin tersedia dalam pelbagai warna, bentuk dan tekstur.

Jubin Cantik Bilik Mandi
sumber imej: edupaint.com


Untuk mencari jubin yang sesuai untuk bilik mandi anda, anda harus mempertimbangkan perkara berikut:

  • Saiz jubin yang anda perlukan
  • Gaya jubin (cth, moden, tradisional)
  • Bahan (cth, seramik, kaca)

Idea Untuk Bilik Mandi Yang Cantik

Ia adalah mungkin untuk membuat bilik mandi cantik dengan menambah jubin. Adalah penting untuk memilih jubin yang sesuai untuk lantai dan dinding.

Beberapa jubin terbaik yang boleh anda gunakan ialah:

  • Jubin porselin
  • Jubin marmar
  • Jubin Travertine
  • Jubin granit
Bilik Mandi Cantik - Jubin Cantik
sumber imej: nirogranite.com


Idea Jubin Bilik Mandi dengan Gambar

Bilik mandi adalah salah satu daripada beberapa tempat di rumah yang anda benar-benar boleh membiarkan kreativiti anda mengalir. Jika anda sedang mencari beberapa idea segar untuk merapikan bilik mandi anda, kami ada perkara untuk anda. Lihat beberapa idea jubin bilik mandi ini dengan gambar!

1. Cantikkan Lantai Rumah anda dengan Seramik Bercetak

Jubin Cantik Bergambar
sumber imej: aliexpress.com

Perkembangan teknologi yang pesat turut memberi impak dalam bidang seni bina. Ini terbukti dengan kemunculan inovasi dalam bentuk pembuatan jubin lantai dengan media cetak. So, boleh adjust ikut motif yang diingini.

Inovasi ini membolehkan anda dapat mencipta sebarang imej atau motif pada jubin dinding, jubin lantai atau jubin bilik mandi.

Dengan kata lain, anda boleh bebas membuat corak di tingkat kediaman semenarik mungkin dan mengikut apa yang anda suka. Jika anda sukakan motif flora atau fauna, seramik bercetak ini boleh menjadi pilihan anda.

Dengan menerapkannya, pemilik kediaman boleh menghiasi setiap bilik di rumah dengan lebih mudah dan fleksibel. Peletakan perabot dan pilihan motif kertas dinding juga boleh dipilih secara bebas oleh penghuni rumah kerana anda boleh memadankan lantai dengan barangan yang ada atau sebaliknya.

Untuk itu, jangan hanya berpegang pada jubin lantai yang membosankan kerana dengan teknologi seramik bercetak, sesiapa sahaja mampu merealisasikan sebarang reka bentuk pada tapak rumah. Cuma jangan pilih motif yang terlalu rumit kerana boleh membuatkan rumah terasa penuh dan mungkin tidak selesa untuk didiami.


2. Tema Industrial dengan Jubin Kelabu

Jubin Cantik Industrial
sumber imej: wayfair.com

Kediaman dengan gaya industri semakin ramai peminatnya. Tidak dinafikan banyak reka bentuk rumah kontemporari menggunakan konsep ini kerana nampak lebih ringkas dan sesuai diaplikasikan pada bangunan minimalis.

Jika anda berhasrat untuk membina rumah berkonsepkan industri, maka pilihan jubin lantai dengan reka bentuk skala kelabu adalah pilihan yang tepat. Jubin lantai motif skala kelabu adalah sama dengan warna kelabu yang menyerupai simen kering atau konkrit dan dipasang secara meluas dalam bilik model terbuka atau tertutup.

Supaya aplikasi seramik skala kelabu kelihatan optimum dalam kediaman, kurangkan hiasan yang mempunyai warna kontras dan bertembung. Dengan cara itu, rasa perindustrian moden boleh memancar lebih tebal di kediaman tempat anda tinggal.

3. Dapatkan Rasa Semulajadi di Lantai Melalui Seramik Diperbuat daripada Batu Asli

Jubin Bilik Mandi Batu
sumber imej: idesign-ms.cosmetius.com

Mempunyai impian rumah gaya semula jadi boleh dirasai oleh sesiapa sahaja dengan lebih mudah. Dengan menggunakan jubin lantai batu semula jadi, bilik mandi anda berasa selesa dengan rasa semula jadi yang sejuk.


Faedah Menikmati Mandi Mewah di Rumah Anda Sendiri

Masa mandi sentiasa menjadi pengalaman yang menenangkan dan terapeutik. Tetapi, dengan peningkatan permintaan untuk kemudahan, semakin ramai orang memilih untuk menikmati mandi mereka dalam keselesaan rumah mereka sendiri.

Faedah menikmati mandi mewah di rumah anda sendiri adalah banyak. Anda boleh memilih suhu yang paling sesuai untuk anda dan pastikan air betul-betul betul sebelum anda melangkah ke dalamnya. Tidak perlu risau tentang tempat duduk yang tidak selesa atau rasa sesak kerana terdapat banyak ruang untuk meregangkan badan. Dan, jika anda ingin menonton TV atau mendengar muzik semasa anda berehat, anda tidak perlu risau tentang mengganggu orang lain dengan bunyi yang kuat atau meminta seseorang menghampiri anda semasa anda bersiap untuk tidur - lagipun, ia adalah peribadi anda sendiri.

Contoh Jubin Cantik untuk Bilik Mandi Moden
sumber imej: The Spruce


Cara Memilih Jubin Cantik Yang Tepat Untuk Reka Bentuk Rumah Anda

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menentukan saiz bilik. Anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai jubin yang mencukupi untuk seluruh bilik. Adalah penting untuk mempertimbangkan saiz jubin juga. Jika anda menggunakan jubin besar, maka anda akan memerlukan lebih banyak daripadanya semasa memasangnya. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan jubin kecil, maka lebih mudah untuk anda memasangnya di atas lantai.

Bilik Mandi Cantik dengan Jubin Cantik Minimalis
sumber imej: homa2u.com


Perkara seterusnya yang perlu dipertimbangkan ialah warna dan corak. Anda memerlukan warna dan corak yang berbeza bergantung pada pilihan anda dan apa yang paling sesuai dalam skema reka bentuk anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai banyak cahaya di rumah anda maka warna gelap bukanlah idea yang baik kerana ia menyerap cahaya yang boleh membuatkan rumah anda berasa lebih kecil daripada yang sebenarnya.

Pelajari juga:
Terbaru Lebih lama