Renovate Bilik Air Kecil (17+ Imej)

Anda sedang mencari petua renovate bilik air kecil? Sebelum ke perbincangan, mari kita berkenalan dahulu dengan bilik air atau bilik mandi. Bilik mandi adalah salah satu bahagian terpenting dalam rumah yang memerlukan penjagaan dan perhatian khusus. Bagaimana tidak, setiap hari, bilik air digunakan dengan intensiti yang agak kerap oleh penghuni rumah. Oleh itu, penjagaan diperlukan untuk memastikan bilik mandi bersih, selesa, dan kelihatan segar.

Renovate Bilik Air Kecil


Lebih-lebih lagi jika saiz bilik mandi anda kecil kerana keadaan tanah yang terhad. Bilik mandi minimalis anda masih memerlukan perhatian tambahan. Namun, selalunya penyelenggaraan sahaja tidak mencukupi kerana kualiti bilik air cenderung merosot dari tahun ke tahun. Ada kalanya anda perlu mengubahsuai bilik mandi minimalis agar lebih selesa dengan reka bentuk yang lebih menarik.

Kemudian, apa yang perlu diberi perhatian apabila anda ingin mengubah suai bilik mandi minimalis? Kira-kira berapa kosnya? Dan, apakah jenis reka bentuk yang sesuai untuk digunakan pada bilik mandi minimalis? Ayuh, temui jawapannya dalam ulasan berikut.

Renovate Bilik Air Kecil
sumber imej: renovatingforprofit.com.au

Perkara Penting untuk Diberi Perhatian Renovate Bilik Air Kecil

Sebelum mengubah suai bilik mandi moden minimalis, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan antaranya saiz bilik mandi, reka bentuk yang ingin anda terapkan, gambar bilik mandi sebagai rujukan, pemilihan pereka bilik mandi yang betul, dalaman bilik mandi, dan bahan yang anda ingin gunakan. Lima perkara ini pastinya akan sangat mempengaruhi jumlah dana yang diperlukan untuk mengubah suai bilik mandi minimalis anda.

Petua Renovate Bilik Air Kecil
sumber imej: sweeten.com


Mari kita pecahkannya. Mengapa anda perlu merancang saiz bilik mandi dengan teliti? Kerana, ini akan menentukan berapa banyak bahan atau bahan yang diperlukan. Sebagai contoh, berapa banyak keping bahan seramik yang diperlukan untuk menutup lantai dan dinding bilik mandi minimalis anda? Juga, berapa banyak cat dan simen yang anda perlukan? Semestinya kena tahu luasnya dulu kan?

Renovate Bilik Air Kecil Moden
sumber imej: renovatingforprofit.com.au


Selain itu, reka bentuk yang anda pilih juga akan mempengaruhi pemilihan aksesori, jenis seramik, dan perabot bilik mandi yang betul dan sesuai dengan reka bentuk. Perabot bilik mandi yang perlu disesuaikan dengan reka bentuk termasuk pancuran mandian, tab mandi, paip air, singki, tandas, cermin, penyangkut tuala, rak, hingga ke pintu bilik mandi.

Beri Perhatian Kepada Pemilihan Perabot Bilik Mandi Minimalis

Renovate Bilik Air Kecil Minimalis
sumber imej: design-milk.com

Renovate Bilik Air Kecil Aksen Kayu


Sesuaikan pemilihan perabot bilik mandi moden mengikut konsep. Pilih jenis perabot bilik mandi yang ringkas tanpa banyak ukiran dan aksesori hiasan. Pertimbangkan juga saiz perabot yang akan digunakan memandangkan saiz bilik air yang tidak besar.

Walaupun kecil, anda boleh membuat bilik mandi minimalis berasa selesa dengan melaraskan pemilihan jenis bahan dan perabot berikut.

Seramik Dinding dan Lantai

Anda boleh memilih bahan seramik untuk dipasang di dinding dan lantai bilik mandi minimalis. Untuk dinding, seramik berfungsi untuk menjadikan dinding lebih mudah dibersihkan dan tidak mudah dibentuk. Bukan itu sahaja, dinding seramik juga akan memberikan kesan mewah kepada reka bentuk.

Seramik Dinding Bilik Air Kecil
sumber imej: hearstapps.com


Namun, jika nanti anda berasa bosan dengan warna atau corak seramik, maka anda perlu menggantikannya sepenuhnya. Untuk itu, anda boleh mengatasinya dengan menyalut beberapa dinding dengan seramik, dan yang lain hanya cat biasa. Untuk cat dinding, anda harus memilih warna yang terang. Hanya gunakan satu warna atau ia boleh digabungkan dengan penggredan warna yang lebih cerah atau lebih tua sedikit.

Pelajari selengkapnya: Jubin Cantik Terbaik Untuk Bilik Mandi Anda

idea Renovate Bilik Air Kecil
sumber imej: hearstapps.com


Bagi lantai pula, anda boleh menggunakan jubin besar yang dipasang secara menyerong untuk mendapatkan kesan yang luas. Anda juga perlu memilih jenis seramik dengan tekstur tidak licin, seperti porselin atau seramik batu. Pemilihan jenis seramik ini berfungsi untuk mengurangkan kemungkinan tergelincir di dalam bilik mandi.

jubin besar bilik mandi
sumber imej: thespruce.com

Tempat Duduk Tandas

Tempat Duduk Tandas Bilik Air Kecil
sumber imej: unsplash.com


Mana lebih baik, tandas duduk atau tandas mencangkung? Jika dilihat dari segi kemudahan, maka jawapannya bergantung pada bila anda menggunakannya. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menjadikan reka bentuk bilik mandi minimalis anda kelihatan lebih elegan, maka pilih tempat duduk tandas.

Pancuran Mandian Bilik Mandi

Pancuran Mandian Bilik Mandi
sumber imej: decorsnob.com

Pancuran mandi adalah pilihan yang tepat untuk bilik mandi minimalis kerana ia tidak memerlukan ruang yang besar. Menggunakan mandi untuk membersihkan badan juga boleh menjimatkan lebih banyak air, tau. Untuk mengelakkan percikan air daripada membasahi seluruh lantai, anda boleh menggunakan partition kaca di kawasan pancuran mandian.

Sinki Bilik Mandi

Sinki Bilik Mandi
sumber imej: agoda.net


Bilik mandi minimalis akan kelihatan lebih cantik dan menawan dengan adanya sinki. Anda juga boleh menambah cermin di hadapan sinki anda untuk memudahkan pembersihan, seperti memberus gigi, mencuci muka atau mencuci tangan.

Perabot Pelengkap Untuk Renovate Bilik Air Kecil

penyangkut tuala bilik mandi
sumber imej: littleloveliesbyallison.com


Jangan lupa perabot pelengkap untuk bilik mandi minimalis anda, seperti penyangkut tuala, penyangkut tisu, pemegang sabun dan rak pinggan mandi. Jangan dipandang remeh, tanpa perabot pelengkap ini, bilik air anda akan kelihatan bersepah dengan barang yang tidak tersusun rapi.

Sesuaikan Susunan Perabot dengan Konsep Minimalis

Susunan Perabot dengan Konsep Minimalis
sumber imej: livspace.com


Oleh kerana saiz bilik mandi yang minimalis, anda perlu menyusun perabot dengan betul supaya bilik tidak terasa sempit. Contohnya, pilih kabinet yang kecil supaya boleh dipasang pada dinding. Tidak perlu almari besar yang memakan banyak ruang, kerana fungsinya hanya untuk menyimpan pelbagai peralatan mandian.

Selain itu, anda juga perlu menyesuaikan saiz tempat duduk tandas dengan tanah yang ada supaya bilik air masih kelihatan luas dan selesa.

Pelbagai Idea Rekaan Bilik Mandi Minimalis Moden

Jika anda ingin mengubah suai bilik mandi dan masih keliru tentang konsep yang ingin anda masukkan ke dalam reka bentuk bilik mandi anda, cuba pelajari beberapa rujukan reka bentuk berikut.

Reka bentuk di bawah boleh membantu anda mencari inspirasi untuk reka bentuk bilik mandi kecil di rumah anda.

Pelajari juga: 50+ Design Bilik Air Cantik dan Simple

Bilik Mandi Minimalis Moden
sumber imej: home-designing.com

Tumbuhan dalaman menambah banyak kehidupan pada bilik mandi minimalis tanpa menambah kekacauan yang tidak perlu. Di sini, hiasan dinding bilik mandi menghijau menekankan tema semula jadi.

Contoh Bilik Mandi Minimalis Moden
sumber imej: home-designing.com

Dengan begitu banyak permukaan berkilat di bilik mandi putih ini, rotan dan penanam konkrit menambah sedikit tekstur selamat datang.

Idea Bilik Mandi Minimalis Moden Terbaik
sumber imej: home-designing.com

Gambar bilik mandi minimalis sering menunjukkan segala-galanya tersembunyi, tetapi bagaimana pula dengan pintu kaca asap yang mendedahkan pancuran mandian, mesin di dalam almari utiliti dan stor tisu tandas yang besar!

Idea Design Renovate Bilik Air Kecil
sumber imej: home-designing.com

Mencipta bilik mandi minimalis diy? Memperkenalkan bahagian kuning air kepada ruang serba putih boleh menambahkan kehangatan yang anda cari tanpa terlalu merumitkan reka bentuk yang disusun dengan teliti.

Ini berfungsi dengan indah dengan aksen kayu berambut perang terang dan pencahayaan jalur LED putih hangat.

Contoh Hasil Renovate Bilik Air Kecil
sumber imej: home-designing.com

Bilik mandi minimalis desa kecil boleh mendapat manfaat daripada warna pop kecil yang tajam, seperti jalur kuning asid yang dibuat oleh jubin ini. Warna itu adalah pendamping yang luar biasa tetapi berjaya untuk bahagian hadapan kabinet kayu desa yang disiapkan dengan pemegang tali kulit.

Bagaimana dengan reka bentuk di atas? Adakah awak suka? jika anda masih memerlukan idea reka bentuk lain, sila semak artikel lain dalam kategori: Bilik Air.

Pelajari juga:
Terbaru Lebih lama