Ruang Makan Minimalis (15 imej)

Adakah anda ingin mempunyai ruang makan minimalis? Lihat idea reka bentuk berikut untuk merealisasikannya. Walaupun bukan ruang utama dalam kediaman, reka bentuk dalaman di ruang makan tetap perlu dipertimbangkan. Bukan sekadar menikmati menu makan tengahari atau makan malam, momen berkumpul bersama keluarga juga berlaku di ruang makan.

Merealisasikan reka bentuk ruang makan yang sesuai dengan impian anda dan selesa tidak semestinya memerlukan reka bentuk yang rumit dan kos yang mahal. Kadang-kadang mempunyai bilik yang tidak cukup besar menjadi halangan bagi sesetengah orang dan memilih untuk menghapuskan ruang makan.

ruang makan minimalis rumah aunty lisa


Malah, dengan pemilihan perabot dan gaya reka bentuk yang betul serta susunan yang baik, anda boleh mendapatkan reka bentuk ruang makan minimalis yang bagus dari segi estetika dan fungsi tanpa memerlukan kos yang mahal, alias bajet rendah walaupun dengan ruang yang kecil. Perabot ruang makan yang pelbagai, daripada meja makan dan kerusi, kepada kabinet dan hiasan dinding mesti direka bentuk dengan sewajarnya. Jika tidak, ia boleh berasa penuh dan tersumbat.

Idea Rekaan Ruang Makan Minimalis

Terdapat banyak pilihan tema yang anda boleh cuba untuk mencipta ruang makan minimalis yang selesa untuk keluarga kecil anda. Ayuh, lihat beberapa inspirasi reka bentuk ruang makan minimalis dan selesa berikut.

Pelajari juga: Deco Rumah Kampung Simple

Idea Rekaan Ruang Makan Minimalis
sumber imej: home-designing.com

Ruang Makan Minimalis dengan kerusi hitam
sumber imej: home-designing.com


1. Ruang Makan Moden Scandinavia

Tema Scandinavia sangat popular hari ini. Reka bentuknya yang ringkas tetapi menarik membuatkan orang ramai menyukainya. Anda boleh memilih reka bentuk ini untuk ruang makan minimalis di rumah. Suasana makan keluarga anda pasti lebih selesa dan hangat.

Ruang Makan Moden Scandinavia
sumber imej: interiordesign.id

Penguasaan warna jagung barli hangat hadir di dinding ruang makan Mas Albia. Selain itu, kesan hangat dikuatkan dengan kehadiran perabot yang didominasi bahan kayu. Sekatan kayu yang memisahkan ruang makan dengan ruang keluarga menjadikan kawasan itu kelihatan lebih menarik.

Tidak terlalu banyak perabot di ruang makan Mas Albia. Hanya ada meja makan dengan 4 kerusi, 2 rak, 1 bangku panjang dengan kusyen, dan 1 meja kecil untuk tanaman dalaman di sudut bangku. Perabot minimalis di ruang makan Mas Albia membuatkan ruangan ini terasa luas.

Tetapi ruang makan Mas Albia tidaklah semudah itu. Bilik itu dicantikkan dengan hiasan dinding berbingkai kayu. Selain itu, taman dalaman kecil tanpa sekatan yang disambungkan terus ke ruang makan membuatkan kawasan itu berasa segar.

Ruang Makan Scandinavian Style
sumber imej: homestratosphere.com

2. Ruang Makan Bersebelahan Taman

Ruang Makan Bersebelahan Taman
sumber imej: ecovip.es


Salah satu pertimbangan dalam membina rumah idaman ialah ruang makan bersebelahan dengan taman. Untuk taman kecil dengan konsep minimalis, ini boleh menjadi pilihan terbaik yang dipasangkan dengan ruang makan.

Reka bentuk jenis pintu boleh menentukan pembukaan ruang yang dikehendaki untuk menghubungkan ruang makan dengan halaman atau taman. Pintu lipat atau gelangsar adalah alternatif kepada bukaan lebar yang menyediakan sambungan antara bahagian dalam dan halaman belakang yang menarik.

3. Ruang Makan Berkonsepkan Industri

Ruang Makan Industrial
sumber imej: home-designing.com


Konsep industri ini banyak digunakan di kafe atau restoran, kerana ruang yang besar. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna reka bentuk ini tidak boleh digunakan di rumah. Tiga elemen penting dalam gaya perindustrian ialah bata, logam dan kayu. Bahan ini dibiarkan terdedah atau terdedah untuk menyerlahkan keunikannya.

Anda boleh menggunakan salah satu daripadanya sebagai aksen, atau menggabungkan ketiga-tiganya untuk mencipta rasa sejuk lagi selesa. Gunakan candelier moden dan warna neutral, seperti krom, hitam dan putih untuk suasana hangat.

Idea Ruang Makan Industrial
sumber imej: home-designing.com

Contoh Ruang Makan Industrial
sumber imej: home-designing.com

4. Ruang Makan Lesehan

contoh ruang makan lesehan
sumber imej: ruparupa.com

Selain dalam keadaan duduk menggunakan kerusi, anda juga boleh mengaplikasikan ruang makan dalam bentuk lesehan duduk yang selesa. Bukan sekadar inspirasi reka bentuk minimalis, penggunaan ruang makan lesehan juga menjadi pilihan yang selesa dan mesra kanak-kanak. Kemesraan dalam keluarga akan menjadi lebih selesa, apabila makan makanan sebelah menyebelah.

Lampu gantung benar-benar menawarkan salah satu pilihan terbaik dalam hal kebutuhan pencahayaan untuk rumah Anda. Mereka membawa banyak variasi bersama dengan beberapa desain luar biasa dan menawarkan pencahayaan sempurna yang akan meningkatkan keindahan dekorasi Anda.

Konon, ada begitu banyak variasi di rak-rak toko hari ini sehingga Anda dimanja oleh banyak pilihan. Tapi di sini ada ide kecil yang keren untuk membuat lampu gantung sendiri dengan sedikit bantuan dari alam. Idenya adalah untuk mengubah cabang pohon tua yang kering menjadi perlengkapan yang akan mendukung berbagai lampu gantung.

contoh ruang makan lesehan terbaik
sumber imej: decoist.com

Pelaksanaan konsep ini tampaknya cukup sederhana karena tidak memerlukan banyak keterampilan untuk menemukan cabang tua yang baik untuk dipelajari dan kemudian mendukungnya menggunakan pot atau metode lain. Setelah ini yang perlu Anda lakukan adalah melawan lampu gantung yang tepat untuk digantung di cabang dan Anda memiliki kreasi lampu gantung unik Anda sendiri. Anda dapat menggunakan satu perlengkapan peta atau serangkaian unit tergantung pada estetika dan kebutuhan pencahayaan.

5. Ruang Makan Dengan Perabot Terang Dan Ringkas

contoh ruang makan simple
sumber imej: mydomaine.com


Peralatan yang terang juga boleh memberikan rasa yang menyenangkan. Anda boleh pilih design yang satu ini kerana designnya juga sangat simple dan tidak memerlukan hiasan yang banyak. Ruang makan dengan perabot ringkas akan sangat sesuai untuk rumah moden yang ringkas.

idea ruang makan simple
sumber imej: mydomaine.com

Walaupun pereka dalaman sering menyebut memilih permaidani yang terlalu kecil untuk ruang sebagai salah satu kesilapan menghias terbesar untuk dielakkan di mana-mana bilik, itu tidak bermakna anda harus melupakannya sama sekali. "Permaidani kawasan adalah asas untuk reka bentuk dan benar-benar membantu menyatukan bilik dan menggabungkan warna [ke dalam ruang] dengan cara yang besar," jelas Cheng.

Walau bagaimanapun, permaidani neutral boleh mempunyai kesan yang sama besar pada ruang kecil. "Jika anda bimbang tersandung atasnya, pilihlah permaidani ringan atau kilim dan gunakan alas permaidani yang ringan atau bergetah untuk menahannya," nasihatnya.

6. Reka Bentuk Ruang Makan Semulajadi

Reka Bentuk Ruang Makan Semulajadi
sumber imej: deavita.net

Salah satu idea reka bentuk ruang makan adalah menyesuaikan konsep semula jadi. Membiarkan bahan kayu semula jadi seperti sedia ada bukan sahaja akan mengurangkan kos kemasan, tetapi juga akan memberikan kesan hangat dan semula jadi kepada reka bentuk ruang makan anda.

Pastikan anda terus menyediakan lapisan anti anai-anai secara berkala supaya perabot di ruang makan menjadi lebih tahan lama dan tahan lama.

7. Ruang Makan Bohemian

Contoh Ruang Makan Bohemian
sumber imej: mydomaine.com

Gentian semula jadi yang sama bersahaja dan santai (fikirkan rami, rotan dan tekstil bertekstur) melembapkan formaliti ruang makan bohemian. Namun, itu tidak bermakna mereka tidak boleh membuat kenyataan. Di sini, loket guni besar dalam gentian tenunan semula jadi menonjolkan ruang dengan sedikit drama, manakala permaidani gaya Maghribi berfungsi sebagai asas neutral.

Bohemian adalah tema yang digunakan secara meluas untuk menghias bilik, kafe, dan ruang makan. Anda boleh menggunakannya di ruang makan rumah anda. Pilih perabot berwarna krim ringan dengan rumpai kering dan hiasan cantik lain. Berikut adalah contoh hiasan ruang makan gaya bohemian.

Contoh Ruang Makan Ringkas
sumber imej: mydomaine.com

Gaya Boho adalah mengenai lapisan, dan ia melangkaui tekstil. Dengan menggabungkan kepingan dalam pelbagai bahan dan kemasan, kedalaman dan tipu daya tambahan dicapai. Di ruang makan di atas, butiran tembaga halus dan candelier manik berbeza dengan kemasan matte bilik dan kayu semula jadi, menambah kekayaan eklektik pada ruang.

Adakah anda suka reka bentuk di atas? Jika anda masih ingin mendapatkan idea lain, anda boleh lihat beberapa artikel di blog Rumah Aunty Lisa ini.


Pelajari juga:
Terbaru Lebih lama