Landskap Taman Bunga (19+ Gambar)

Memulakan landskap taman bunga dari awal mungkin kelihatan menakutkan bagi tukang kebun pemula! Tetapi kami telah menyediakan anda dengan banyak idea hebat dan pelan taman percuma untuk setiap jenis halaman, sama ada halaman yang besar dan luas atau kecil. Sebagai permulaan, lihat kawasan yang anda ingin tanam: Adakah ia mendapat matahari penuh, iaitu 6 jam atau lebih setiap hari? Atau mungkin ia hanya mendapat sebahagian matahari, iaitu kira-kira separuh daripada itu, atau teduh penuh. Tonton ruang itu selama beberapa hari untuk mengetahui apa yang berlaku pada masa hari itu. Fikirkan tentang perubahan bermusim juga. Sebagai contoh, kawasan yang teduh penuh pada musim panas mungkin matahari penuh pada musim bunga. Itu akan menentukan tumbuhan apa yang mungkin akan berkembang maju di kawasan itu. Adalah penting untuk membaca tag tumbuhan dengan berhati-hati dan pastikan saka, pokok renek atau pokok boleh bertahan pada musim sejuk di Zon Ketahanan USDA anda. 

Ia juga penting untuk bersabar kerana taman tidak dibina semalaman! Mereka berkembang selama bertahun-tahun sambil anda mengetahui lebih lanjut tentang tumbuhan yang anda suka. Dan sama ada anda seorang tukang kebun yang berpengalaman atau seorang pemula yang lengkap, Alam Semula Jadi akan terus memberi anda beberapa liku-liku yang tidak dijangka sepanjang perjalanan.

Intinya ialah anda tidak pernah selesai belajar tentang tumbuhan dan taman anda. Jadi, sahut cabaran, nikmati kejutan yang tidak dijangka dan teruskan membaca untuk menemui banyak tumbuhan taman yang hebat dan idea susun atur untuk oasis landskap taman bunga halaman belakang anda sendiri.


1. Katil Taman Patio

landskap taman bunga - katil taman patio
sumber imej; dreamstime.com

Jika anda sedang membina teres baharu, cipta katil penanaman sebagai sebahagian daripada teres untuk menentukan ruang dan menjadikannya lebih seperti bilik luar.

2. Taman Dapur Terbaik

Design Landskap Taman Bunga
sumber imej; insteading.com


Bertanya khabar kepada pembuat potager impian kami, yang direka oleh tukang kebun terkenal Jon Carloftis. Dilimpahi dengan tumbuhan yang boleh dimakan yang menakjubkan yang dipilih sendiri oleh beberapa cef terbaik negara, ini membawa makna baharu kepada santapan dari ladang ke meja kerana ia adalah halaman belakang rumah anda sendiri!

3. Taman Saka

Landskap Taman Saka
sumber imej; express.co.uk


Mengapa menanam bunga baru setiap tahun? Dengan menggabungkan tanaman saka, yang kembali selama bertahun-tahun, anda akan dapat membina taman yang memerlukan sedikit penjagaan daripada anda untuk mekar.

4. Pelan Dapur-Taman yang Gemilang

Pelan Dapur-Taman yang Gemilang
sumber imej; insteading.com


Apabila berhadapan dengan plot 30-kali-90 kaki Linda Lipsett, pereka taman Chris Fischer menjadi licik dengan organisasi. Dia menandakan tiga bahagian yang menonjol-kawasan tengah yang besar dikelilingi oleh dua bahagian yang lebih kecil-dan dihiasi setiap satu dengan katil yang dinaikkan untuk kawalan kualiti tanah yang lebih baik.

5. Taman Menegak

landskap taman bunga terbaik
sumber imej; hgtv.com

Kadang-kadang satu-satunya cara untuk membesar adalah tumbuh ke atas! Tumbuhan merambat menambah minat dan juga boleh menyediakan pemeriksaan dan privasi di geladak atau teres. Anggur dalam pasu berfungsi sama seperti yang ditanam di atas katil.

6. Taman yang Dipenuhi Dedaunan

plan landskap taman yang dipenuhi dedaunan
sumber imej; id.pinterest.com

Sean Conway tidak mempunyai apa-apa terhadap bunga, tetapi cara pereka taman dengan dedaunan yang membuat penyebaran Rhode Islandnya menyanyi.

7. Taman Herba

landskap taman herba
sumber imej; goodhousekeeping.com


Walaupun ruang anda terhad, anda boleh menanam herba di luar pintu anda. Kumpul koleksi pasu dan tanam herba yang paling kerap anda gunakan, serta beberapa jenis yang kurang anda kenali (anda mungkin temui kegemaran baharu!). Tanam kedua-dua herba tahunan dan saka untuk campuran yang baik tahun demi tahun.

8. Taman Celah

idea landskap taman bunga sederhana
sumber imej; id.pinterest.com


Bagaimana pula dengan menikmati teres atau teres Zon 5 hingga 8 yang menjemukan itu dengan jam matahari dan beberapa tumbuhan berbunga padat? Apa yang anda perlu lakukan ialah mengeluarkan beberapa penurap dan menanam beberapa tanaman saka yang luas.

9. Taman Mawar

idea landskap taman mawar
sumber imej; tickledpinklife.com


Setiap taman memerlukan mawar! Dan mereka tidak cerewet seperti yang anda sangkakan. Jenis pokok renek baharu adalah tahan lasak dan lebih tahan penyakit jadi ia sesuai walaupun untuk pemula.

10. Taman Air

idea landskap taman bunga air
sumber imej; id.pinterest.com

Ciri air kecil ini sesuai untuk taman kediaman Zon 6 hingga 9 di bandar atau pinggir bandar, di mana ia boleh diletakkan di atas geladak, teres atau teres.

11. Taman Rayuan Bark

ide landskap taman rayuan bark
sumber imej; finegardening.com


Adakah taman anda kekurangan warna semasa musim tanpa daun? Pokok dan pokok renek dengan kulit kayu yang menarik atau mengelupas menjadikan tambahan hebat pada landskap taman bunga anda.

12. Taman Kotej

Taman Zon 5 hingga 8 ini mengintegrasikan tanaman tahunan lama dan saka, herba dan pokok renek berbunga yang menawan untuk menghasilkan paparan ringkas dan tidak formal yang menyediakan banyak bunga untuk dipotong.

contoh desain landskap Taman Kotej
sumber imej; id.pinterest.com


Di taska, anda seperti kanak-kanak di kedai gula-gula. Anda tidak boleh memutuskan antara teratai sangkakala yang lincah atau fuchsia yang subur, jadi anda masukkan tiga daripada setiap satu ke dalam troli anda. Taman impian anda agak gila, sentiasa mekar, dan penuh dengan keharuman dan kehidupan. Taman kotej yang sedang mekar penuh sangat meriah. Isi dengan bunga aksen tinggi yang dramatik seperti delphinium, foxgloves dan hollyhock. Isi semua celah dengan bunga mawar pusaka romantis, bunga aster yang ceria, dan nafas bayi yang berangin. Tambah beberapa pokok anggur, seperti clematis atau wisteria, dan anda mempunyai asas yang bagus untuk berundur anda.

13. Taman Teduh

landskap taman bunga taduh
sumber imej; gardeningknowhow.com

Jadikan halaman belakang rumah anda yang teduh tempat yang menarik untuk melepak apabila anda menanam pokok tahunan dan saka yang suka teduh.

14. Taman Keratan Musim Gugur

gambar desain landskap taman bunga
sumber imej; id.pinterest.com


Tiada apa-apa yang menghiasi rumah seperti bunga segar, dan menanamnya sendiri adalah bonus yang menyeronokkan. Taman pemotongan katil bertingkat kecil ini akan menyediakan bunga potong selama berminggu-minggu dan berminggu-minggu.

15. Taman Mentol Musim Bunga

desain landskap taman bunga mudah
sumber imej; housebeautiful.com

Tiada yang lebih menyegarkan selepas musim sejuk yang panjang dan gelap daripada menyambut musim bunga dengan mentol berbunga yang terang dan ceria. Tanam mereka pada musim gugur untuk pertunjukkan musim bunga akan datang. Anda juga boleh menanam dalam pasu jika anda mempunyai ruang yang terhad.

16. Taman Menghias Musim Gugur

desain landskap taman bunga popular
sumber imej; lisalaker.com

Bosan kerana perlu membeli semua barangan yang anda perlukan untuk membuat hiasan bermusim semula jadi? Mengapa tidak mengambil sedikit ruang di taman anda dan menanam penanaman musim luruh anda sendiri?

17. Taman Wangi

landskap taman bunga popular
sumber imej; mirrorgarden.co.uk

Taman harus mempesonakan anda pada pelbagai peringkat. Libatkan semua deria anda dengan menanam pelbagai bunga dan pokok renek yang harum.

18. Taman Sempadan Anjung

landskap taman bunga terkini
sumber imej; id.pinterest.com

Lupakan penanaman asas yang membosankan. Hiaskan halaman depan anda dengan sempadan campuran tahunan, saka dan pokok renek.

19. Taman Penanam Dibesarkan

landskap taman bunga minimalis
sumber imej; seattleurbanfarmco.com


Ruang terhad atau tanah miskin? Katil yang ditinggikan menyelesaikan masalah, dan anda boleh menanam hiasan atau makanan di dalam bekas ini.

20. Malar hijau bulat

contoh deko landskap taman bunga
sumber imej; provenwinners.com

Malar hijau bulat sangat menyeronokkan! Mereka menambah watak dan keanehan pada mana-mana taman dan merupakan tempat penting untuk warna sepanjang tahun. 

Itu contoh landsap taman bunga untuk menjadikannya rumah lebih menarik dan cantik dipandang mata

Pelajari juga:
Terbaru Lebih lama