Deco Bilik Tidur Simple DIY (20+ ideas)

Bilik tidur anda adalah ruang suci. Ia adalah bilik di mana anda boleh berehat dan meremajakan. Menjadikan ruang selesa dan teratur adalah penting. Menghiasnya dengan cara yang sepadan dengan gaya anda akan membuatkan anda berasa lebih selesa. Ubah bilik tidur anda menjadi ruang idaman anda dengan 24 idea deco bilik tidur simple DIY ini. Sama ada anda ingin merombak hiasan rumah anda atau hanya menambah beberapa seni pada dinding anda, tutorial ini akan membantu anda mencipta rupa yang digilap.

Untuk membawa bilik tidur anda ke peringkat seterusnya, mulakan dengan tema tertentu dalam fikiran. Bilik tidur kecil pun boleh kelihatan lebih besar jika anda mempunyai tema bersatu dan penempatan strategik hiasan anda. Daripada pengunduran semula jadi kepada glamor global, tambahan hiasan bilik tidur ini akan mengikat keseluruhan rupa bersama-sama. Seni dinding yang diperibadikan seperti seni dinding kanvas juga sesuai untuk membawa sentuhan kemesraan dan personaliti ke mana-mana bilik.

Hiasan dinding seni DIY untuk bilik tidur - DIY art wall decor for bedroom
sumber imej; urbancompany.com

1. Seni Dinding Desa

seni dinding desa untuk bilik tidur - rustic wall art for bedroom
sumber imej; vintageindustrialstyle.com

Tambahkan sentuhan desa pada bilik tidur anda dengan hiasan dinding kayu dan logam. Buat rupa kayu yang tertekan dengan menggunakan lapisan noda. Kemudian, sesuaikan bahagian itu dengan menambahkan huruf logam yang mengeja frasa yang menaikkan semangat.

2. Meja Malam Dua Tona

meja tidur dua tona untuk hiasan bilik tidur - two toned nightstand for bedroom decor
sumer imej; sleepcenterinfo.com

Cara mudah untuk menambah tekstur pada hiasan rumah anda adalah dengan menjadikannya dua tona. Cari item, seperti meja malam, dan cat separuh daripadanya dalam warna yang berbeza. Silap mata mudah ini akan memberikan bilik anda sentuhan bergaya.

Baca juga: Deco bilik tidur kecil simple

3. Bunga Dan Tumbuhan Ditekan

bunga dan tumbuhan yang ditekan untuk hiasan bilik tidur - pressed flowers and plants for bedroom decoration
sumber imej; thelist.com

Idea deco bilik tidur simple DIY pantas ini sesuai untuk bilik remaja dan dewasa. Keringkan gubahan bunga yang cantik dan ratakan. Untuk bonus tambahan, campurkan tekstur dan gabungkan bahan cetak, bersama-sama dengan karya seni dinding tersuai bersebelahan. Jika anda mencipta dinding aksen dengan bata palsu, pertimbangkan untuk membingkai seni minimum untuk melengkapkan rupa.

4. Kolaj Hati Foto

koleksi gambar berbentuk hati untuk hiasan dinding - a collection of heart-shaped pictures for wall decoration
sumber imej; redcanvasltd.com

Foto menghidupkan mana-mana bilik. Semak imbas pustaka foto anda dan cari foto yang membuat anda tersenyum. Cetaknya sebagai cetakan foto dan buat dinding foto hati dengannya. Hiasan diperibadikan ini akan menjadi tambahan yang menyeronokkan pada bilik tidur remaja.

Baca juga: Deco bilik tidur lelaki bujang

5. Cangkuk Selimut

cangkuk selimut untuk hiasan kamar tidur - blanket hook for bedroom decoration
sumber imej; rumah.com

Hiasan bilik tidur terbaik juga berfungsi. Cuba tambahkan cangkuk pada dinding di dalam bilik anda untuk menggantung selimut atau tuala. Ini akan mempamerkan reka bentuk mereka yang menyeronokkan serta memastikan mereka mudah digunakan.

6. Terarium Balang Mason

Terarium tumbuhan DIY untuk hiasan bilik tidur - DIY plant terrarium for bedroom decoration
sumber imej; wellandgood.com

Jadi kreatif dengan persembahan tumbuhan di dalam bilik anda. Cuba buat terarium daripada balang mason. Isi balang dengan succulents dan tumbuhan dalaman lain yang tidak memerlukan penjagaan yang terlalu banyak.

Baca juga: Cat Bilik Tidur Warna Pastel

7. Hiasan Rak

hiasan rak DIY - DIY shelf decoration
sumber imej; themerrythought.com

Jika anda mempunyai banyak barangan, dan hanya memerlukan tempat yang bijak untuk meletakkannya, apa kata cuba buat beberapa rak DIY yang hebat, supaya anda boleh menjadi kreatif semasa mengatur dan memaparkan apa yang anda miliki. Hiaskan satu dengan aksesori sisi katil kegemaran anda, termasuk cermin, tumbuhan dan karya seni berbingkai.

8. Bingkai Foto Diperibadikan

bingkai foto peribadi hiasan bilik tidur diy - diy bedroom decor personalized photo frame
sumber imej; shutterfly.com

Jika anda ingin menambah keperibadian pada bilik tidur anda, cuba buat bingkai foto yang diperibadikan. Cari foto rakan atau ahli keluarga anda dan sesuaikan sempadan. Untuk sentuhan terakhir, tambahkan tindanan teks yang mempunyai nama mereka atau tarikh foto itu diambil.

9. Dinding Topi

topi untuk hiasan bilik tidur diy - hats for diy bedroom decorations
sumber imej; bonusprint.co.uk

Gabungkan gaya dan fungsi dengan mengubah ruang kosong di atas katil itu menjadi storan bergaya. Gunakan paku atau cangkuk boleh tanggal untuk mempersembahkan topi kegemaran anda, berselang-seli ketinggian untuk memberikan paparan rupa reka bentuk.

10. Sepanduk Simpanan Pin

sepanduk simpanan pin diy - diy pin saver banner
sumber imej; incolororder.com

Pamerkan semua pin atau kerongsang menyeronokkan yang anda miliki dengan memaparkannya. Sepanduk simpanan pin ini mudah dibuat dan akan menambah elemen unik pada hiasan dinding anda. Anda juga boleh cuba memaparkan barang kemas seperti anting-anting pada sepanduk ini juga.

11. Bantal Gambar

bantal bergambar untuk hiasan bilik tidur - illustrated pillows for bedroom decoration
sumber imej; thecanvasfactory.com

Ingin memasukkan beberapa warna di dalam bilik tidur anda? Sesuai untuk hiasan bilik tidur dewasa atau remaja, bantal foto ini menambahkan elemen menyeronokkan pada mana-mana ruang di dalamnya. Pilih pelbagai reka bentuk yang terang atau ringkas dengan memilih foto kegemaran anda.

12. Loghat Kayu

Peralatan tempat tidur putih dan bingkai foto dari kayu - White bedding and wooden photo frames
sumber imej; wedinator.com

Jika anda mempunyai beberapa aksen kayu di bilik tidur anda, jadikan ia menonjol dengan membezakannya dengan warna putih. Peralatan bilik tidur putih dan bingkai foto tona krim akan menarik mata kepada kayu semula jadi. Cuba pastikan sekurang-kurangnya satu dinding bilik tidur putih juga untuk menangkap lebih banyak cahaya di dalam bilik.

13. Kusyen Mengait

bantal aksen mengait diy - diy crochet accent pillows
sumber imej; stitch11.com

Berikan bilik anda rasa selesa dengan menambahkan bantal aksen mengait pada katil atau chaise anda. Sentuhan halus, bantal ini akan membuatkan ruang terasa selesa. Gunakan warna neutral untuk kelihatan bersih dan segar atau tambahkan warna pop dengan menggunakan benang berwarna terang.

14. Almari Bercat

pita washi diy seni moden untuk hiasan rumah - diy washi tape modern-art for home decor
sumber imej; designcafe.com

Cipta tempat unik untuk menyimpan pakaian anda dengan memulihkan almari lama. Cipta kedalaman dengan menjadikannya dua tona. Cuba tona semula jadi digabungkan dengan warna yang lebih cerah yang benar-benar akan menyerlah. Tambah kelainan dengan menggantikan kaki asal untuk penyepit rambut.

15. Kalungan Bawal

DIY Pom Pom Tassel Garland untuk hiasan rumah - DIY Pom Pom Tassel Garland for home decor
sumber imej; id.pinterest.com

Hiaskan ruang anda dengan kalungan yang boleh digantung pada mantel, rak buku atau dinding kosong. Gantikan warna bawal untuk tambahan personaliti.

16. Bantal Aksen Unik

bantal aksen unik untuk hiasan rumah - unique accent pillows for home decor
sumber imej; spotlightstores.com

Cara paling mudah untuk menukar reka bentuk bilik tidur dengan cepat adalah dengan bantal aksen. Cipta bantal anda sendiri dengan memilih reka bentuk fabrik atau foto yang anda ingin diserlahkan. Sertakan petikan atau pastikan ia ringkas dan biarkan corak mendapat perhatian.

17. Cubbies Kayu

diy rak kayu elegan - elegant wooden shelf diy
sumber imej; lilyardor.com

Salurkan tukang kayu dalam diri anda dengan membuat rak terbina dalam DIY ini. Rak mampu dibuat, dan rak kayu ini mempunyai rupa yang digilap dan mahal yang akan memberikan ruang anda rasa yang lebih elegan. Lebih banyak simpanan yang anda ada di dalam bilik tidur anda, lebih baik.

18. Seni Dinding Berinspirasi

Papan penglihatan Seni Dinding Inspirasi - Inspirational Wall Art vision board
sumber imej; id.pinterest.com

Angkat semangat keluarga dan rakan anda dengan seni dinding inspirasi yang menampilkan frasa dan petikan yang menggalakkan.

19. Terarium Gantung

DIY hanging plants terrarium - Terarium tumbuhan gantung DIY
sumber imej; walmart.ca

Satu kelainan yang menyeronokkan kepada terarium, tumbuhan gantung DIY ini comel dan mudah dibuat. Cari terarium plastik di kedai kraf anda dan isi dengan pelbagai tumbuhan udara. Kemudian, gantung dengan benang. Jika anda memutuskan untuk menggunakan terarium kaca pastikan anda menggunakan benang yang lebih kukuh.

20. Laci Bergaris

laci berjajar diy - lined drawers diy
sumber imej; onebroadsjourney.com

Tambahkan elemen kreatif pada bilik tidur anda dengan melapik laci anda dengan kertas dinding yang menyeronokkan. Ini akan menambah warna pada ruang dan menjadikannya lebih mudah untuk dibersihkan. Hanya pilih corak yang anda suka dan potong agar sesuai dengan bahagian bawah laci almari anda.

21. Lilin Balang Mason

Lilin Mason Jar diy - Mason Jar Candles diy
sumber imej; thechannel46.com

Mencari idea hiasan bilik DIY yang mudah? Cipta pemegang lilin kaca yang cantik daripada botol kitar semula atau balang mason. Seseorang tidak boleh mempunyai terlalu banyak lampu balang mason!

22. Selimut Dengan Petikan

selimut foto unik untuk hiasan bilik tidur - unique photo quilts for bedroom decor
sumber imej; amazon.com

Katil anda mengambil sebahagian besar bilik anda. Jadikan ia menonjol dengan selimut yang unik. Bangun setiap pagi dengan sedikit inspirasi dengan menambahkan petikan kegemaran anda pada selimut anda. Selimut diperibadikan ini akan menjadi tumpuan bilik anda.

23. Almari Gantung

pakaian yang cantik dengan almari gantung - beautiful clothes with a hanging closet
sumber imej; barrons.com

Penyimpanan adalah kunci, terutamanya dalam ruang yang lebih kecil. Pamerkan semua pakaian anda yang cantik dengan almari gantung. Ikat tali pada dahan panjang untuk almari gantung yang kelihatan semula jadi.

24. Tumbuhan Dinding

kotak penanam tergantung di dinding - planter boxes hanging on the wall
sumber imej; livinator.com

Untuk penampilan yang lebih moden, cuba gantung kotak penanam anda di dinding. Cari periuk persegi dan lukiskannya dengan warna yang menyeronokkan. Kemudian, paku ke dinding pada sudut. Pastikan anda mengisinya supaya tidak kacau.

Mengakhiri

Sama ada anda ingin menghiasi keseluruhan bilik atau hanya menambah aksen pada ruang anda, pilih hiasan yang sesuai dengan anda. Anda akan terkejut bahawa sesuatu yang mudah seperti hiasan rumah yang diperibadikan boleh mengubah ruang. Di atas adalah contoh deco bilik tidur simple DIY.

Pelajari juga:
Terbaru Lebih lama