Deko Dapur Rumah Kampung (17+ Gambar)

Reka bentuk dapur kampung yang ringkas - Adakah anda sedang mencari reka deko dapur rumah kampung yang cantik dan jauh dari norak? Anda bernasib baik. Intip inspirasi dalam artikel di bawah!

Deko Dapur Rumah Kampung - Village House Kitchen Decor
sumber imej; decoist.com

Memiliki reka bentuk dalaman rumah yang cantik sememangnya menjadi idaman setiap orang. Lagi cantik dan sedap mata memandang, lagi selesa kita menghabiskan masa di rumah. Ini juga berlaku untuk dapur. Dapur yang bersih dan konsep yang cantik boleh menjadikan aktiviti memasak lebih menyeronokkan. Bukan itu sahaja, malah reka bentuknya yang cantik juga mampu membuatkan penghuni berasa selesa. Untuk mendapatkan reka bentuk dapur yang selesa, anda tidak perlu berbelanja besar. Anda boleh meniru inspirasi daripada reka bentuk dapur ringkas di kampung berikut!


Contoh reka bentuk dapur kampung yang ringkas. Cantik dan Estetik!

1. Dapur Seramik Putih

Deko dapur kampung ringkas pertama ini membawakan tema minimalis. Dapur berpakaian putih dengan menggunakan beberapa elemen dan bahan yang berbeza. Boleh dilihat, kaunter dapur berwarna putih, selaras dengan jubin lantai dan cat dinding dapur. Sementara itu, aksen hitam pada permaidani dan tepi kaunter menambah warna, menjadikan dapur kelihatan kurang pucat.

dapur kampung seramik putih - White Ceramic village kitchen
sumber imej; buys2021.gq


2. Dapur Mudah Sempit

Reka bentuk dapur minimalis ini mungkin tidak kelihatan seperti kampung, tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh menipu! Konsepnya sesuai untuk dapur di rumah sempit kerana menggunakan sudut bersaiz 2 × 3 meter sahaja. Pemanfaatan ruang sempit dilakukan dengan menggunakan perabot dinding supaya tidak memakan banyak ruang. Jangan lupa letak lampu atau tingkap yang terang di sebelah dapur supaya bilik kelihatan lebih luas.

dapur mudah tema kampung - simple village theme kitchen
sumber imej; homiful.com


3. Dapur bersebelahan dengan taman

Jika anda sedang mencari reka deko bentuk dapur terbuka, model di bawah boleh menjadi inspirasi anda! Dapur diletakkan bersebelahan dengan taman dengan tingkap dan pencahayaan maksimum. Ini menjadikan dapur lebih cerah sambil mencipta ilusi bilik yang lebih bersih dan lebih luas. Satu lagi kelebihan dapur terbuka ialah asap memasak tidak akan masuk ke dalam bilik.

dapur kampung bersebelahan taman - village kitchen next to the garden
sumber imej; 1.bp.blogspot.com


4. Bilik Dobi serentak

Masih membincangkan reka bentuk dapur terbuka, kali ini bilik itu berfungsi sebagai kawasan dobi. Namun, jangan risau dapur menjadi najis! Kawasan basuh yang dimaksudkan hanyalah penempatan mesin basuh. Aktiviti dobi boleh dilakukan di taman atau kawasan lapang bersebelahan dengan dapur.

dapur rumah kampung serta bilik dobi - village house kitchen and laundry room
sumber imej; gmboel.com


5. Dapur Coklat

dapur kampung tema warna coklat - brown theme village kitchen
sumber imej; m.onedecor2u.com


Jika sebelum ini kita membincangkan reka bentuk dapur ringkas di kampung dengan rona putih, kini kita beralih kepada warna lain! Pilihan warna coklat adalah idea yang baik untuk mana-mana bilik, termasuk dapur. Warna ini termasuk neutral, jadi ia mudah untuk digabungkan dengan warna lain. Gabungan juga kelihatan licin, tidak menjadikan dapur kelihatan norak atau bersepah.


6. Dapur Kayu dengan Seramik

Cantikkan dapur dengan menggabungkan dua elemen cantik iaitu kayu dan seramik. Gabungan ini tidak pernah gagal untuk menjadikan dapur kelihatan menyenangkan dari segi estetika. Elemen kayu digunakan dalam kabinet dapur, kedua-dua kaunter dapur dan atas kaunter. Walaupun seramik dilihat pada percikan belakang, menambahkan aksen unik pada dapur.

dapur kampung dengan kayu dan seramik - village kitchen with wood and ceramics
sumber imej; co.pinterest.com


7. Dapur Tradisional

Reka bentuk dapur ringkas terakhir diilhamkan oleh konsep dapur tradisional. Kebanyakan dapur dibina menggunakan bahan simen dengan peralatan kayu seperti dapur di kampung. Tingkap yang diperbuat daripada buluh turut hadir untuk menyerikan lagi rupa dapur. Simple tapi menarik kan?

dapur tradisional - traditional kitchen set
sumber imej; pinterest.ph


8. Deko Dapur Mudah Untuk Rumah Kecil

Lihat reka bentuk dapur minimalis ringkas yang memberi inspirasi di bawah untuk penampilan dapur yang moden, bergaya dan menawan! Reka bentuknya mudah ditiru! Terdapat banyak sebab mengapa dapur minimalis lebih unggul daripada reka bentuk lain. Salah satunya adalah fakta yang membuktikan bahawa dapur minimalis lebih mudah dibersihkan dan diselenggara.

Selain itu, dapur minimalis kelihatan lebih bergaya dan selaras dengan bahagian dalam rumah kecil yang kelihatan lebih ringkas. Konsep minimalis akan membantu memaparkan dapur yang bersih dan luas. Reka bentuk dapur minimalis ringkas di bawah adalah buktinya!

Ayuh, kita lihat satu persatu!

Deko Dapur kampung Untuk Rumah Kecil - Village Kitchen Decor For Small Homes
sumber imej; pods.com


Dapur Minimalis Kelabu

Reka bentuk dapur minimalis kelabu yang ringkas ini adalah pilihan yang sangat baik untuk ruang dapur yang panjang. Dapur ini dibina dengan gabungan kabinet terbina dalam. Dindingnya ditutup dengan seramik dan bahan kayu yang menghiasi meja dan countertop. Untuk reka bentuk yang satu ini, pastikan ruang dapur dilengkapi dengan sistem pencahayaan yang mencukupi. Pencahayaan maksimum akan menyokong aktiviti di dapur dengan baik.

Dapur Kampung Minimalis Kelabu - grey minimalist village kithcen
sumber imej; realestate.com.au


Dapur Minimalis yang Cekap

Reka bentuk dapur yang cekap sesuai untuk anda yang aktif menjalankan kehidupan seharian. Dapur ini bergantung pada ruang kosong di tengah-tengah bilik untuk meletakkan meja dan kerusi kecil. Bahagian dalamannya dibina dengan tema sederhana, atau dengan kata lain tidak mencabar. Dapur yang cekap ini tidak dipenuhi dengan terlalu banyak peralatan dan perabot.

Dapur Kampung Minimalis yang Cekap - Efficient Minimalist Village Kitchen
sumber imej; iddoma.si


Dapur Minimalis Lengkap dengan Pemandangan 

Sebenarnya, dapur tidak memerlukan pemandangan yang bagus. Namun, jika rumah anda dikurniakan persekitaran yang cantik, mengapa tidak? Pasang tingkap besar yang menghadap terus ke luar. Tingkap ini bukan sahaja akan memanjakan anda dengan panorama semula jadi tetapi juga sebagai celah cahaya matahari untuk masuk ke dalam rumah. Cahaya semulajadi akan menjadikan dapur minimalis kelihatan lebih luas dan hangat.

Deko Dapur Kampung Minimalis Lengkap dengan Pemandangan - Minimalist Village Kitchen Decor Complete with a View
sumber imej; blogger.googleusercontent.com


Rekaan Dapur Minimalis 3×3 Simple

Bingung tentang cara mengatur dapur 3×3 di rumah? Lihat sahaja reka bentuk yang satu ini! Reka bentuk dapur minimalis 3×3 ini menempatkan setiap inci dapur sempit, meningkatkan kecekapan bilik. Kabinet yang dipasang di dinding menjimatkan ruang lain yang boleh digunakan untuk meletakkan barang atau perabot dapur lain. Untuk menjadikannya kelihatan tidak kosong, anda boleh memasang kertas dinding bercorak etnik.

Deko Dapur Kampung Minimalis 3x3 - Minimalist Village Kitchen Decor 3x3
sumber imej; streeteasy.com


Dapur Minimalis Biru

Siapa kata reka bentuk minimalis hanya boleh memanfaatkan warna monoton? Buktinya ialah reka bentuk dapur minimalis di bawah! Menurut Pantone, tahun lepas adalah masa untuk biru berjaya dan bergaya. Penggunaan warna biru laut seperti di bawah boleh menjadi rujukan untuk dapur di rumah anda!

Deko Dapur Kampung Minimalis berwana biru - Blue Minimalist Village Kitchen Decor
sumber imej; ro.pinterest.com

Dapur Sudut

Tiada ruang untuk dapur? Mengapa tidak mengambil kesempatan di sudut sempit di rumah? Sudut yang boleh digunakan ialah yang mempunyai lebar lebih kurang 2 meter dengan panjang boleh laras. Pasang meja dapur di dinding, lengkap dengan peralatan. Sementara itu, anda boleh menyimpan peralatan dapur di rak dinding untuk menjadikannya lebih teratur.

Deko Dapur Kampung Sudut - Corner Village Kitchen Decor
sumber imej; remodelista.com


Dapur berbentuk U

Reka bentuk dapur ringkas seterusnya benar-benar boleh ditiru bagi anda yang tinggal di pangsapuri atau rumah supermini. Kebanyakan rumah ini dilengkapi dengan dapur berbentuk U. Untuk menjadikannya kelihatan terang dan tidak terlalu sesak, pasang tingkap yang menghadap ke luar. Trik ini juga mampu membawa cahaya semula jadi ke dalam rumah. Gabungkan dengan lantai jubin bercorak untuk menjadikan reka bentuk kelihatan lebih menarik!

Deko Dapur Kampung berbentuk U - U-shaped Village Kitchen Decor
sumber imej; matchness.com


Dapur dengan Meja Melekat

Berikut adalah satu lagi reka bentuk dapur ringkas untuk kediaman yang sangat sempit! Reka bentuk ini menggunakan konsep makan terbuka, jadi meja makan utama adalah di ruang dapur. Penggunaan duo putih dan kelabu digunakan untuk mencerminkan kesan dapur yang bersih dan kontemporari. Untuk meningkatkan nilai estetika reka bentuk dalaman dapur, gunakan candelier gaya moden dan bukannya hiasan dinding.

Deko Dapur dengan Meja Melekat - Kitchen Deco with Attached Table
sumber imej; nirogranite.com


Dapur Minimalis Ringkas

Reka bentuk dapur minimalis ringkas terakhir ini diselitkan dengan sistem pencahayaan yang terang dan hangat. Reka bentuk ini diilhamkan oleh konsep rumah Scandinavia yang mengurangkan jumlah perabot di dalam rumah. Seperti yang anda boleh lihat, dapur kelihatan kemas dan semua peralatan disimpan dalam kabinet, supaya bilik tidak kelihatan mencolok. Bilik serba putih itu diperkuat dengan aksen biru yang dibawakan oleh candelier. Kabinet dapur berkilat dan kertas dinding kayu di beberapa sudut dinding juga melengkapkan bilik dengan cantik.

Deko Dapur Minimalis Ringkas - Simple Minimalist Kitchen Decor
sumber imej; googleusercontent.com


Semoga artikel deko dapur rumah kampung yang ringkas bermanfaat. Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk mereka reka bentuk dalaman, anda boleh menggunakan khidmat arkitek reka bentuk rumah untuk hasil yang maksimum mengikut kehendak anda. Selain itu, anda boleh mencari rujukan contoh reka bentuk rumah yang sesuai untuk bangunan idaman anda. Tahniah kerana mereka bentuk rumah idaman anda!

Pelajari juga:
Terbaru Lebih lama