17 Ideas Lampu Dinding Bilik Tidur Terbaik

Kami telah menyusun idea pencahayaan lampu dinding bilik tidur terbaik untuk membantu anda dalam cara anda mencipta skema bilik tidur impian. Pencahayaan dinding yang berfungsi dan memberi kesan boleh membuat kenyataan besar dalam idea bilik tidur anda.

lampu membaca untuk bilik tidur -reading lamp for bedroom
sumber imej; marywadsworth.com


17 IDEA LAMPU DINDING BILIK TIDUR – CARA PINTAR UNTUK MENERANGI RUANG ANDA


1. SEDIAKAN LAMPU DINDING DI SEBELAH KATIL

lampu tepi katil - bedside lamp
sumber imej; id.pinterest.com

Dalam skema yang lebih kecil, pertimbangkan untuk meletakkan sconce dinding atau loket pada kedua-dua sisi katil, kerana ini akan membebaskan ruang meja dan lantai yang berharga sambil menarik mata ke atas dan memberikan ilusi ruang tambahan,' jelas Claire Anstey. Idea pencahayaan lampu dinding bilik tidur yang elegan, lekapan juga boleh mencipta reka bentuk bilik hotel butik kerana ia memancarkan cahaya hangat di seluruh ruang.

Baca juga: idea bilik air hotel mewah

2. GUNAKAN LAMPU DINDING DI DALAM BILIK TIDUR KECIL 

lampu bilik tidur untuk ruang sempit - bedroom lights for narrow spaces
sumber imej; houseoffunk.com

Pertimbangkan pelbagai jenis kelengkapan pencahayaan, bukan hanya cahaya yang mereka sediakan,' nasihat Peter Bowles, pengasas dan MD, BTC. Lampu yang dipasang di dinding adalah penjimat ruang yang hebat di dalam bilik kecil dengan siling rendah dan merupakan idea reka bentuk bilik tidur kecil yang sempurna untuk mencipta rupa hotel butik yang bersih.

Ingatlah untuk menerangi kawasan seperti meja solek, almari pakaian dan sudut bacaan, di mana pencahayaan tugas yang lebih fokus diperlukan.

3. PILIH LAMPU YANG SEPADAN DENGAN SKEMA HIASAN ANDA 

reka bentuk lampu yang sesuai dengan warna bilik tidur - lamp design that matches the color of the bedroom
sumber imej; newdecortrends.com

Pencahayaan bukan lagi hanya berfungsi; ia telah menjadi aksesori rumah dan kadang-kadang juga objek reka bentuk. Terdapat begitu banyak lampu yang diterajui reka bentuk di luar sana dengan tujuan menyuntik personaliti kepada reka bentuk dalaman anda. Jangan hanya berhenti dengan warna sejuk apabila anda merancang pencahayaan bilik tidur . Fikirkan tentang kelengkapan juga, seperti kord dan kabel. Buat kenyataan dengan kord elektrik fabrik berwarna terang untuk menambah sedikit penebuk dan menggantungnya dengan sengaja rendah untuk rasa pereka.

Baca juga: cat bilik tidur warna pastel

4. TAMBAH WARNA DENGAN PENCAHAYAAN

lampu dinding bilik tidur berwarna cantik - beautiful colored bedroom wall lights
sumber imej; id.pinterest.com

Lampu sisi katil lengan ayun yang dipasang di dinding ialah cara yang kemas untuk memberikan cahaya langsung dan boleh laras untuk membaca di atas katil, dan menjadikannya hebat di atas idea hiasan katil. Di dalam bilik yang sengaja dibuat untuk tidak berasa terlalu direka, pereka dalaman Beata Heuman mencadangkan memilih warna dalam warna yang berbeza namun saling melengkapi.

5. LETAKKAN LAMPU DINDING DI ATAS KATIL 

lampu dinding di atas katil mewah - wall lamp above the luxury bed
sumber imej; gsdjagkj.ml

Tolak keperluan untuk meja sisi katil dengan meletakkan lampu dinding di atas katil. Memilih lampu yang boleh dipasang di dinding membolehkan anda kebebasan untuk memindahkan perabot sekunder dengan lebih bebas, seperti meja sisi katil. Ini juga bermakna ruang tidak digunakan, menghalang anda menggunakan permukaan untuk cawan, pasu dan buku.

Baca juga: hiasan bilik tidur tanpa katil

6. PILIH REKA BENTUK YANG MENARIK PERHATIAN 

lampu dinding bilik tidur yang menarik perhatian - eye-catching bedroom wall lights
sumber imej; futurecdn.net

Trend besar untuk rumah, pencahayaan dinding bercirikan boleh menjadi kreatif, berhenti menunjukkan atau sedikit jelek, bergantung pada gaya anda. Ia juga boleh digunakan untuk menerangi kawasan berbayang dan membawa karya seni atau paparan item ke dalam fokus. Cuba fikirkan ruang sebagai kanvas kosong dan lakukan di mana anda mempunyai sumber cahaya semula jadi, dan di mana anda memerlukan bantuan.

Lampu di sebelah katil anda mungkin yang paling penting di rumah anda; digunakan setiap hari, ia adalah penting sepanjang tahun dan, lebih-lebih lagi, ia mungkin menjadi aksesori yang paling menonjol di bilik tidur anda,' kata Lucinda Waterhouse, pengarah di OKA.

7. PILIH LAMPU LOGAM MENGIKUT TREND 

Lampu dinding bilik tidur metalik - Metallic bedroom wall lights
sumber imej; id.pinterest.com

Kemasan logam adalah popular seperti biasa, terutamanya loyang, logam pada masa ini. Segala-galanya dari lampu siling bilik tidur ke lampu dinding, ke lampu meja – malah suis lampu dan dimmer dengan kemasan loyang – dapatkan markah penuh dalam pancang gaya. Dengan reka bentuk pencahayaan dikupas kembali kepada bentuk asal, loket teduh tunggal sesuai untuk skema bilik tidur monokromatik dan neutral kerana ia menonjol.

8. TINGKATKAN SKEMA PENCAHAYAAN BILIK TIDUR ANDA

gabungan lampu dinding dengan kertas dinding dinding - combination of wall lamps with wall paper
sumber imej; comparefactory.com

"Beberapa perkara yang lebih menjengkelkan daripada tidak mempunyai cahaya berkualiti baik untuk dibaca dan kadangkala lampu dinding di sisi katil akan berfungsi." kata pereka lampu Sally Storey dari John Cullen Lighting. 

Pencahayaan yang baik boleh menjadikan bilik tidur kecil berasa lebih besar atau menambah keintiman pada bilik yang lebih besar. Pencahayaan di sisi katil ialah idea yang bagus untuk katil yang ingin anda nyatakan, tetapi pencahayaan ambien tidak selalu mencukupi, jadi masukkan tambahan halus dengan lampu bawah atau lampu atas.

9. SERLAHKAN CIRI CIRI 

lampu dinding estetik - aesthetic wall lamp
sumber imej; gsdjagkj.ml

Lampu bawah boleh berguna sebagai cara untuk menyerlahkan ciri, seperti karya seni di atas katil dalam skema ini. Pilih pemasangan dengan putaran 360 darjah untuk fleksibiliti tambahan.

10. MEMASUKKAN LAMPU BACAAN 

Lampu malam gaya kolonial Sepanyol - Spanish colonial style night light
sumber imej; buildallen.com


Kepala katil berwarna-warni seperti ini menarik perhatian mata. Sepasang lampu bacaan yang bijak dan dipasang ialah tambahan praktikal pilihan. Dibiarkan sebelum waktu tidur, mereka akan menyerlahkan katil yang menarik serta menyediakan lampu tugas. "Jika anda memasang lampu bacaan yang sangat praktikal dan berarah, pastikan ia berada di litar berasingan supaya ia boleh dikawal secara bebas daripada pencahayaan mood." nasihat pereka dalaman Staffan TollgÄrd.

11. BUAT PERNYATAAN DENGAN PENCAHAYAAN CIRI 

Lampu dinding LED - LED wall light
sumber imej; designcurial.com

Lampu dinding tidak semestinya ringkas, bersahaja atau bijak. Selain berfungsi, pencahayaan harus menyeronokkan. Jika menggunakan pereka dalaman, minta mereka memasang lampu dinding LED seni bina ke dalam bilik tidur anda untuk estetika yang benar-benar unik. Lampu dinding yang dinyalakan LED adalah sangat cekap tenaga kerana ia menggunakan jumlah kuasa yang sangat minimum untuk mengekalkan output pencahayaan yang tinggi.

12. PILIH PILIHAN BOLEH LARAS 

Lampu dinding boleh laras - Adjustable wall light
sumber imej; hackrea.com

Populariti pencahayaan gaya industri yang berterusan, seperti lampu dinding boleh laras bengkel, tidak menunjukkan tanda untuk berhenti. "Ini amat popular apabila digabungkan dengan mentol lampu filamen gaya tradisional. Kualiti, output dan warna LED bermakna ia akan mengubah cara kita menyalakan rumah kita." jelas Mark Holloway, Holloways of Ludlow.

13. TERIMA BAHAN SEMULA JADI

Memperkenalkan lampu dinding bilik tidur dengan tenunan warna rotan dalam rona madu ialah cara terbaik untuk membawa tekstur dan kehangatan pada bilik tidur biru – walaupun ia mungkin menenangkan secara semula jadi, pelbagai warna biru boleh berisiko berasa sejuk, terutamanya di bilik bilik tidur yang menghadap utara.

lampu dinding semula jadi - natural wall lamp
sumber imej; kitesgrove.com

"Kami telah melihat trend pelanggan yang semakin meningkat yang memilih bahan semula jadi dalam pilihan pencahayaan mereka - sentuhan yang indah kerana pencahayaan yang dilemparkan ke sekeliling bilik melalui rotan atau teduhan rotan boleh mencipta rasa yang unik berbeza daripada melalui fabrik, selalunya mencipta estetika yang lebih aneh." kata Helen Pett, duta reka bentuk di Arteriors London.

Selain membawa tekstur penting ke ruang yang bergaya ini, lampu dinding dari Arteriors ini berfungsi untuk tujuan praktikal utama yang membantu mengosongkan ruang di atas meja sisi katil, manakala lengan boleh laras menjadikannya sesuai untuk membaca sebelum tidur.

14. LAPISKAN RANGKAIAN LAMPU DINDING

lampu dinding sebagai seni - wall lamps as art
sumber imej; id.pinterest.com


Lampu dinding di dalam bilik tidur bukan hanya untuk menerangi katil anda untuk membaca; mereka juga boleh mempunyai tujuan hiasan lain. 

"Di sini, lampu dinding bergambar mencipta satu lagi kumpulan cahaya lembut dan bercahaya di dinding." kata Lucy Searle, Ketua Pengarang Rumah & Taman . "Bukan sahaja ia mempamerkan karya seni, tetapi mencipta kemesraan, lebih banyak lapisan dan minat dalam bilik."


15. PILIH LAMPU DINDING BERLOREK YANG SEPADAN

"Membingkai katil dengan sepasang lampu dinding berlorek yang sepadan dijamin untuk 'mencipta pendekatan tersuai yang elegan untuk bilik tidur." jelas Rohan Blacker, pengasas Pooky.

"Pastikan mentol dilorekkan dengan bahan berbanding kaca, melainkan anda mahu menggunakan sumber cahaya untuk membaca." tambahnya. Lorek fabrik bukan sahaja memberikan cahaya ambien yang lembut, ia juga merupakan cara terbaik untuk menyuntik warna dan tekstur ke dalam bilik. Untuk menambah semangat pada bilik tidur neutral, pertimbangkan warna berpasukan dalam warna kuning terangkat bersama dengan kusyen dan balingan yang bertenaga. 

lampu dinding berlorek - shaded wall lamp
sumber imej; prfirst.co.uk

"Jika anda seorang pencinta buku, lampu dinding berarah jauh lebih berkesan daripada lampu dinding atau meja dengan tudung lampu, tetapi ia jauh kurang dilengkapi untuk menghasilkan cahaya ambien yang hangat. Pertimbangkan sama ada anda mempunyai ruang untuk memasang kedua-duanya." tambah Rohan Blacker.


16. PASANGKAN LAMPU DINDING PADA RANGKA KATIL

lampu dinding pada rangka katil - wall lamp on the bed frame
sumber imej; newyorksocialdiary.com


Jika anda mempunyai bilik tidur tradisional yang dilengkapi dengan katil empat tiang penyata, maka mencari pilihan lampu membaca boleh menjadi satu cabaran. Dalam penyelesaian yang bijak, Henriette von Stockhausen dari VSP Interiors, telah mempunyai lampu dinding yang dipasang secara diskret ke dalam rangka katil ini untuk memberikan cahaya untuk membaca semasa langsir katil diselak. "Pastikan ia boleh dimatikan dari kedua-dua belah katil," katanya. "Vaughan membuat lampu bacaan flexi yang sempurna, yang sering kami gunakan."


17. JIMAT RUANG DENGAN LAMPU DINDING ARCA GARIS LANGSING

Salah satu kelebihan terbesar lampu dinding ialah keupayaannya untuk menjimatkan ruang, menjadikannya pilihan pencahayaan bilik tidur yang popular dengan ramai pereka dalaman. "Di bilik tidur kecil saya sangat suka menggunakan lampu dinding berbanding lampu meja untuk pencahayaan di tepi katil. Bilik yang lebih kecil pasti memerlukan meja sisi katil yang lebih kecil dan apabila permukaan penuh diambil oleh lampu meja ia seolah-olah mengalahkan objek itu." jelas Irene Gunter, pengasas dan pengarah kreatif, Gunter & Co.

lampu dinding arca garis langsing - slim line sculpture wall lamp
sumber imej; selectedwallpapers.com

"Terdapat banyak pilihan lampu dinding bilik tidur yang menakjubkan, sama ada berwayar atau palam masuk – ia benar-benar membolehkan kami menambah kenyataan pada ruang serta memaksimumkan permukaan yang tersedia untuk bit dan bob yang kami suka simpan di sebelah katil."

Mempunyai lengkung arca yang ringkas, lampu dinding kontemporari ini adalah pelengkap sempurna kepada reka bentuk kepala katil yang menarik ini.

Pelajari juga:
Terbaru Lebih lama