Ruang Solat Mini Di Rumah (12+ Gambar)

Satu yang membuatkan kita lebih selesa di rumah kerana kesempurnaan fungsi rumah itu sendiri. Bermula dari ruang tamu, dapur, bilik tidur, hingga ke bilik air. Jika masih ada ruang, tidak salah jika anda menggunakannya sebagai Ruang Solat Mini di Rumah.

Walaupun ruang solat itu bersaiz minimalis, jika bersih dan selesa sudah pasti akan membuatkan kita lebih khusyuk ketika beribadat. Ingin membawa surau di rumah anda walaupun hanya bersaiz minimalis? Lihat inspirasi untuk model dan reka bentuk bilik solat minimalis berikut.

Ruang Solat Mini Di Rumah
sumber gbr. interiorera.in

Ruang Solat Mini Di Rumah

Untuk menjadikan suasana rumah selesa bagi umat Islam, ruang solat merupakan salah satu ruang penting untuk menambah keselesaan dalam beribadat. Walaupun ruang solat itu kecil, ia sangat penting, paling penting ketepikan satu ruang supaya dalam beribadat anda lebih fokus dan selesa. Dalam artikel ini kami memberikan contoh reka bentuk ruang solat kecil untuk rumah anda.

1. Ruang Solat Dengan Tempat Berwuduk

Ruang Solat Mini Di Rumah dengan Tempat Berwuduk
sumber imej: quora

Bukan sahaja selesa, surau yang satu ini juga mempunyai tempat berwuduk yang kecil. Jadi memudahkan kita membersihkan sebelum beribadat. Dengan adanya tempat wuduk yang berdekatan dengan ruang salat, akan memudahkan kita untuk menjalankan ibadah.

Pelajari juga: Jubin Bilik Air Cantik

2. Tempat Solat yang Menyatu Dengan Ruang Lain

Ruang Solat Mini Di Rumah yang menyatu dengan ruang lain
sumber imej: pinterest

Suasana khusyuk pasti akan dirasai sekiranya tiada sesiapa yang mengganggu aktiviti ibadah. Itulah sebab mengapa ramai orang membuat ruang khas untuk solat dan membaca Al-Quran. Sekiranya anda tidak mempunyai ruang kosong, anda boleh memanfaatkan tempat istimewa yang mempunyai keluasan yang cukup untuk dijadikan surau di rumah.

Untuk menyimpan segala kelengkapan solat seperti mukena, sejadah, sarung, dan lain-lain, sediakan almari kecil di situ. Dengan cara itu, bilik boleh disimpan kemas dan digunakan semula seperti dahulu.

Baca juga: Kabinet Dapur Bajet RM1000

3. Bilik Solat Mini di Rumah Bergaya Etnik

Bilik Solat Mini di Rumah Bergaya Etnik
sumber gambar: pinterest

Tidak salah menambah pelbagai elemen hiasan pada ruang solat untuk penampilan yang lebih menarik. Satu gaya yang boleh anda pilih ialah konsep etnik seperti contoh di atas. Tetapi ada sesuatu yang perlu anda ingat, jangan sekali-kali meletakkan patung benda hidup di dalamnya. Perkara seterusnya yang perlu diambil kira dalam pembuatan dan penyusunan surau minimalis di rumah ialah arah kiblat yang betul.

Jangan sampai tersalah tentukan bahagian depan dan belakang surau. Anda boleh membuat dinding yang ditutup di hadapan kiblat dan bukaan besar di belakang sebagai laluan orang ramai keluar masuk.

4. Ruang Solat Kecil di Rumah Berdekatan dengan Taman

Ruang Solat Kecil di Rumah Berdekatan dengan Taman
sumber gbr. shopee

Adakah rumah anda mempunyai taman dalaman? Pertimbangkan untuk membina ruang solat minimalis yang bersempadan dengan taman. Nuansa hijau dari luar boleh memberikan anda kesejukan dan panorama yang menyegarkan. Anda dan keluarga akan berasa lebih selesa ketika beribadat. Agar tidak terlalu terbuka, anda boleh membuat reka bentuk ruang solat minimalis yang mempunyai taman sebagai sempadan dan pintu kaca atau tingkap tinggi. Kesan separa luar akan menjadi sangat kuat!

5. Idea Reka Bentuk Bilik Solat di Rumah dengan Sentuhan Industri

Idea Reka Bentuk Bilik Solat di Rumah dengan Sentuhan Industri
sumber imej: apkpure.com

Model surau minimalis seterusnya dilekatkan pada warna asal bahan binaan. Seperti, besi, simen dan konkrit terdedah. Sentuhan industri di ruang solat minimalis sesuai untuk anda yang inginkan suasana berbeza di rumah ibadat.

6. Ruang Solat Terbuka Kecil Sejuk

Ruang Solat Terbuka Kecil Sejuk
sumber imej: 99.co

Ruang solat tidak semestinya berada di dalam rumah yang cenderung mempunyai reka bentuk tertutup. Anda juga boleh meletakkan bilik ibadat di belakang rumah berdekatan dengan halaman rumah. Tidak perlu bersusah payah memikirkan perkara yang boleh membuatkan surau terasa sejuk kerana angin boleh masuk dari semua arah.

Jangan lupa tambahkan karpet dan sejadah di lantai surau. Letakkan juga almari atau almari gantung untuk meletakkan peralatan solat supaya tidak mudah kotor apabila tidak digunakan.

Idea Ruang Solat Mini Di Rumah

Di bawah ini kami tambahkan beberapa gambar idea Ruang Solat Mini di rumah, semoga dapat menjadi inspirasi anda.

Idea Ruang Solat Kecil Di Rumah
sumber imej: orami

Ruang Solat Kecil Di Rumah yang Selesa
sumber gbr. orami

Gambar Ruang Solat Kecil Di Rumah
sumber imej: pinterest

Contoh Ruang Solat Kecil Di Rumah
sumber gambar: pinterest

Ruang Solat Mini Di Rumah untuk Kanak Kanak
sumber imej: popbela

Idea Ruang Solat Mini Di Rumah Terkini
sumber imej: popbela

Ruang Solat Mini Di Rumah Creative
sumber imej: hipwee.com

Beberapa idea di atas boleh dijadikan sampel dan diubah suai mengikut keperluan anda dan mengikut ruang yang ada di rumah anda. Pastikan bilik solat di rumah sentiasa bersih. Untuk idea dekorasi rumah yang lain, boleh semak di blog Rumah Aunty Lisa, semak sekarang untuk artikel lain.

Pelajari juga:
Terbaru Lebih lama